Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatkovodno ribarstvo
  • 06.02.2015. 19:30

Novi zakon o slatkovodnom ribarstvu

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je nakon stupanja na snagu novoga Pravilnika, Hrvatski športsko ribolovni savez uputio dopis ovlaštenicima ribolovnih prava kojima se, do daljnjega, obustavlja polaganje ribičkih i ribočuvarskih ispita, čime su prestali obavljati povjerenu im javnu ovlast.

Foto: depositphotos.com,
  • 1.401
  • 84
  • 0

Ministarsto poljoprivrede pokrenulo je postupak izrade novoga Zakona o slatkovodnom ribarstvu, a svi zainteresirani građani Republike Hrvatske moći će sa svojim primjedbama i komentarima sudjelovati u postupku javne rasprave.

Cilj novoga zakona je unaprijeđenje slatkovodnog ribarstva i onemogućavanje nenamjenskog korištenja proračunskoga novca odnosno njegovo transparentnije trošenja.

Kontrolu trošenja provjeravaju državni revizori i poreznici

"Ministarstvo poljoprivrede je temeljem odluke ministra, prošle 2014. godine, prvi puta krenulo u postupak upravnoga nadzora, svrha kojega je bila utvrditi troši li se namjenski novac dobiven od dozvola za športski ribolov. Temeljem dostupne dokumentacije kojom raspolaže ovo ministarstvo, Hrvatski športsko ribolovni savez, godišnje ostvaruje prihod od dozvola za športski ribolov u iznosu od 1,6 milijuna kuna, što znači da je od 2001. godine, odnosno od stupanja na snagu Zakona o slatkovodnom ribarstvu pa do 2014. godine, zarađeno 22 milijuna i 400 tisuća kuna.

Kako ovlaštenim osobama nije bila dostavljena vjerodostojna dokumentacija, Ministarstvo je u nadzor uključilo i Ured za državnu reviziju te Poreznu upravu. Prema financijskom planu Hrvatskoga športsko ribolovnog saveza za 2013. godinu, koji je dostavljen ovome ministarstvu, između ostaloga, stoji da je za plaće troje djelatnike potrošeno 514.510,00 kuna. Od javnih ovlasti koje se financiraju od naknada za dozvole, Hrvatskom športsko ribolovnom savezu povjerena je i organizacija ribičkih i ribočuvarskih ispita. U upravnom nadzoru ovo je ministarstvo utvrdilo je da je Savez od navedene javne ovlasti u 2014. godini ostvario dodatni prihod od 576.600,00 kuna.

No, Zakonom o slatkovodnom ribarstvu određeno je da za obavljanje navedene javne ovlasti Savez koristi financijska sredstva iz naknada od državnih dozvola, a ne od dodatnih prihoda koji se odnose na organizaciju ribičkih i ribočuvarskih ispita, a koje su ostvarene u 2014. godini u već spomenutom iznosu od 576.600,00 kuna," navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako bi se spriječila daljnja eventualna zlouporaba korištenja novca iz državnog proračuna, što se odnosi i na naknade od državnih dozvola koje su prihod Hrvatskoga športsko ribolovnog saveza, ovlaštenika ribolovnog prava te Republike Hrvatske, prošloga je mjeseca izmijenjen Pravilnik o športskom ribolovu koji sada na transparentniji način definira namjensko korištenje sredstava od naknada za provođenje javnih ovlasti spomenutoga Saveza.

HŠRS obustavio polaganje ribičkih i ribočuvarskih ispita

"Prema dostupnim informacijama, kojima raspolaže ovo Ministarstvo, nakon stupanja na snagu novoga Pravilnika, Hrvatski športsko ribolovni savez je uputio dopis ovlaštenicima ribolovnih prava kojim im sugeriraju da do daljnjega, obustave organizacije i polaganje ribičkih i ribočuvarskih ispita, čime zapravo prestaju obavljati povjerenu im javnu ovlast. Na taj način onemogućavaju građanima Republike Hrvatske da koriste državne resurse, odnosno riblji fond, na način da se polaganjem ribičkog ispita stvore pretpostavke da postanu ribiči te kupnjom godišnje državne dozvole steknu uvjete za obavljanje športskog ribolova.

Ovakvim postupkom, onemogućavaju se ovlaštenici ribolovnog prava da dozvole ribičima obavljanje športskog ribolova, kao i stjecanje uvjeta za prodaju dozvola za obavljanje športskog ribolova, odnosno ostvarivanje prihoda od naknada za državne dozvole koje godišnje za 125 ovlaštenika iznose oko 12,5 milijuna kuna. Nadalje, onemogućavaju prihod i državnom proračunu Republike Hrvatske u koji je od prodaje državnih dozvola godišnje dolazilo 1,5 milijuna kuna" pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Ukoliko Hrvatsko športsko ribolovni savez nastavi s neobavljanjem povjerenih im javnih ovlasti odnosno ne nastavi organizaciju polaganja ribičkih i ribočuvarskih ispita, Ministarstvo poljoprivrede će, poručuju iz njihove Službe za odnose s javnošću i protokol, aktivirati mehanizam preuzimanja javnih ovlasti koje su povjerene Hrvatskom športsko ribolovnom savezu.

Na kraju se možemo samo zapitati postoji li u Hrvatskoj uopće i jedna djelatnost u kojoj ne postoje sumnje u nezakonito trošenje novca poreznih obveznika?

Foto: depositphotos.com, @vitmarkov


Tagovi

Hrvatski športski ribolovni savez Ministarstvo poljoprivrede Novi zakon Športski ribolov Naknade Godišnje dozvole Ribički ispit Ribočuvarski Polaganje Transparentnije Nezakonito Novac Porezni obveznici Javna ovlast Riblji fond


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.