Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničavanje ribara
  • 11.10.2015. 07:30

Nekomercijalni ribolov - egzistencijalno pitanje

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić pokrenula je inicijativu za promjenu zakona koji malim ribarima ograničavaju rad. Kako to napraviti i tko bi nam u tome mogao biti uzor, razgovara sa stručnjacima za ribarstvo, na okruglom stolu u Zagrebu.

  • 324
  • 52
  • 0

Zastupnici Europskog parlamenta koji su ujedno i članovi Odbora za ribarstvo podržali su inicijativu naše eurozapstupnice Ruže Tomašić, o izmjenama europskog zakonodavstva koje ograničava rad hrvatskih malih ribara.

Zastupnica Tomašić koja je također članica spomenutoga odbora te članovi njezina tima rade posebno izvješće s ciljem promjene europskog zakonodavstva na području ribarstva, kako bi se malim ribarima u Hrvatskoj i drugim mediteranskim zemljama, članicama Europske unije, omogućilo bavljenje tradicionalnim, nekomercijalnim ribarstvom, budući da to mnogima predstavlja egzistencijalno pitanje. Čulo se to, između ostaloga, na Okruglom stolu o ribarstvu i poljoprivredi, koji se, pod geslom Hrvatska može bolje, u petak i subotu održava u zagrebačkom uredu zastupnice Ruže Tomašić.

Borba za male ribare

U radu okruglog stola sudjeluju eminentni domaći i strani stručnjaci kao što su Alen Soldo sa Sveučilišta u Splitu, zatim predstavnik cjelokupne škotske ribarske industrije Michael Park te James Portus iz Ujedinjenog Kraljevstva. Političku potporu zastupnici Tomašić, u njezinoj borbi za male ribare, ovom su prigodom dali i eurozastupnici Ana Fotyga iz Poljske, Peter Van Dalen iz Nizozemske te Ian Duncan iz Škotske.

U cijelom procesu važno je i usklađivanje Mediteranske uredbe za Zajedničkom ribarstvenom politikom EU-a. Sljedećega tjedna Ruža Tomašić će u Bruxellesu iznijeti osnovne ideje izvješća, a sredinom studenoga, inicijativa za male ribare bit će predstavljena Odboru za ribarstvo Europskog parlamenta. Krajem ove ili početkom slijedeće godine o tom će se izvješću glasovati na plenarnoj sjednici, kazala je Anita Gulam Lalić, savjetnica za ribarstvo u grupi Europskih konzervativaca i reformista EP-a.

Izmjena Mediteranske uredbe

Nekomercijalnog ribolova i dalje ima u Grčkoj i na Malti, zahvaljujući odlučnosti njihovih Vlada!

"Mediteranska uredba ograničava nekomercijalni ribolov, ali i dalje se takva vrsta ribolova tolerira u Grčkoj i Malti. Zajednička ribarska politika prepoznaje regionalne specifičnosti i to je šansa da se mali obalni ribolov opet dopusti i u Hrvatskoj", istaknula je Gulam Lalić, dodavši kako se podrška inicijativi zastupnice Tomašić, vezana uz izmjene Mediteranske uredbe, očekuje i od Malte i od Grčke kao i od drugih sredozemnih zemalja, članica EU-a, koje imaju slične probleme.

Na pitanje što su dosadašnje hrvatske Vlade učinile za mali ribolov u Hrvatskoj, najveći domaći autoritet za morsko ribarstvo prof. dr. sc. Alen Soldo, odgovorio je da nisu ništa, te dodao kako niti jedna vlada do sada nije smatrala da je ribarstvo važno za hrvatsko gospodarstvo te da je Jadranska orijentacija Republike Hrvatske u koju su se klele sve naše vlade, bila i ostala mrtvo slovo na papiru.

Ruža Tomašić je za naše ribare napravila više nego država

Spomenuo je primjer Malte koja je proglasila gospodarski pojas, zahvaljujući vođenju čvrste politike te naglasio kako su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, a posebno Ruža Tomašić, koja je jedina među njima i članica Odbora za ribarstvo, za naše ribarstvo napravili više nego država. "Ruža radi ono što Vlada ne radi, odnosno brani hrvatske interese i pri tome angažira stručnjake", zaključio je prof. Soldo.

Na okruglom stolu još se raspravljalo o umiranju tradicionalnoga ribarstva i gospodarenju bez gospodarskoga pojasa, dok će sutra biti riječi o budućnosti hrvatskih OPG-ova na europskom tržištu, stanju maslinarstva i vinogradarstva na Pelješcu i Korčuli te poduzetništvu u poljoprivredi.


Tagovi

Ruža Tomašić Okrugli stol Peter Van Dalen Ian Duncan Odbor za ribarstvo Mediteranska uredba Anita Gulam Lalić Grčka Malta Sredozemne zemlje Gospodarski pojas Maslinarstvo Vinogradarstvo Pelješac Korčula Posebno izvješće Ana Fotyga James P


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.