Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otočno gospodarstvo
  • 06.08.2015. 08:55

Najveći problem je pronaći radnike!

Najstarija otočna tvornica za preradu ribe, Mardešić u Salima na Dugom otoku, suočava se s nedostatkom radne snage.

  • 1.595
  • 179
  • 0

Iako uz posao nude i besplatan smještaj, najveći im je problem nedostatak radnika. Sam posao nije zahtjevan i dobro je plaćen, no tvornica se nalazi na otoku pa to od ljudi zahtijeva preseljenje i odvajanje od obitelji, što i nije tako lako. S otoka pak, mladi sve više odlaze u potrazi za boljim životom, pa tako s problemom depopulacije dolazi i problem razvoja otočnog gospodarstva.

U korist gospodarskom razvoju otoka, kaže direktorica tvornice Mardešić, ne ide ni zalaganje države. Ili bolje rečeno, zanemarivanje. Marina Depolo razočarana je nedostatkom poticaja od strane države za aktivnost koja bi mogla dignuti cjelokupnu proizvodnju otoka na viši nivo.

Sedam milijuna ribljih konzervi

Kroz ruke radnika tvornice Mardešić na godinu prođe sedam milijuna ribljih konzervi. U tvornici staroj 110 godina posao je pronašlo tek njih 75. Neki su došli iz Slavonije, koja već godinama ponire u gospodarskom smislu, a nije im bio problem ni preseljenje zbog pronalaska posla jer kod kuće ih čekaju gladna usta.

Potpore samo za otočane

No,i ne želi svatko na otok. Iako tvornica ima stalno otvorene oglase, malo tko se javlja. Uprava nije zadovoljna jer dobivaju samo potpore za djelatnike s otočnim prebivalištem. "Svaka pomoć bi bila dobrodošla, naravno, u smislu cijene trajektnog prijevoza, u smislu dodatnih potpora kod zapošljavanja na otoku", dodaje Marina Depolo za dnevnik.hr. Većina proizvoda ove otočne tvornice odlazi u izvoz jer na domaćem tržištu potražnja, a ni platna moć nije toliko velika.


Tagovi

Dugi otok Sali Mardešić Marina Depolo Depopulacija Riblje konzerve Otočno prebivalište Smještaj Nedostatak radnika Radna snaga Poticaji Otočno gospodarstvo Ministarstvo poljoprivrede Slavonci


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."