Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o akvakulturi
  • 15.04.2020. 16:30

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o akvakulturi

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Foto: JumpStory
  • 648
  • 37
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje, a riječ je o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o akvakulturi.

Ovim se Zakonom uređuje provedba Zajedničke ribarstvene politike Europske unije u dijelu koji se odnosi na akvakulturu, utvrđuju se nacionalni ciljevi razvoja akvakulture, način i uvjeti obavljanja djelatnosti akvakulture, aktivnosti na uzgajalištima, nadležna tijela za provedbu potpore u akvakulturi i uređenje tržišta, nadzor i kontrola, kao i druga pitanja bitna za akvakulturu.

Kako navode, glavni ciljevi donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi su izmjene i dopune odredbi Zakona o akvakulturi („Narodne novine“ br. 130/17 i 111/18) koje su se tijekom provedbe pokazale kao nedovoljno jasno definirane, usklađivanje Zakona o akvakulturi s nastalim izmjenama propisa EU, te uvođenje dodatnih propisa EU bitnih za provedbu inspekcijskog nadzora nad provedbom Zakona o akvakulturi.

Savjetovanje možete pronaći ovdje.

Između ostalog, zakon navodi da sva plovila koja se koriste u akvakulturi moraju biti upisana u Registar plovila u akvakulturi kao i da samo plovila upisana u Registar plovila u akvakulturi ostvaruju pravo korištenja plinskog ulja obojenog plavom bojom sukladno posebnom propisu o trošarinama.

Isto tako u Zakonu je i navedeno koji je najveći kapacitet tune koja se može uloviti kao i one divlje koje se smije unijeti na uzgajališta u Hrvatskoj. Osim toga utvrđene su i nove kazne za sve one koji se ne budu pridržavali Zakona. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Zakon Akvakultura Registar plovila Europska unija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.