Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarska investicija
  • 22.09.2015. 14:55

Mrijestilište u Ninu najveća ribarska investicija!

Investicija je rezultirala u potpunosti novim pogonima za mrijest i predrast ribe, što je preduvjet da bi tvrtka te veličine imala dugoročnu perspektivu, odnosno konkurentnu prednost na tržištu.

Foto: freestockphotos.name
  • 252
  • 11
  • 0

Danas je u Ninu pušteno u proizvodnju obnovljeno, ili bolje rečeno, nanovo izgrađeno mrijestilište ribe tvrtke Cromaris, najvećeg proizvođača uzgojene ribe u Hrvatskoj. Cromaris iz Adris grupe je među 10 najvećih proizvođača brancina i orade u svijetu. Novoizgrađeno mrijestilište u Ninu, vrijedno 130 milijuna kuna, trenutačno je najveća investicija u hrvatsko ribarstvo.

Ovaj reproduktivni centar, koji je imao godišnji kapacitet proizvodnje od 14 do 17 milijuna komada mlađi, izgrađen je 1981. godine, i dugo vremena je slovio kao najnapredniji na Mediteranu.

Među najsuvremenijima za mrijest brancina i orade

Otvaranjem mrijestilišta, jednog od najsuvremenijih objekata za mrijest brancina i orade u Europi, Cromaris će učvrstiti svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu. U novo mrijestilište nije samo ugrađen Cromarisov kapital i maksimalna poduzetnička podrška, već i 30 godina iskustva mrijesta, dorasta i uzgoja ribe koji je počeo baš u Zadru, u tvrtki Cenmar.

Iz ninskog će mrijestilišta godišnje izlaziti i do 35 milijuna komada mlađi. Za dvije i pol godine (brancinu treba dvije godine da dostigne konzumnu težinu, a pet godina da stigne do kilograma), brancin, podlanica ili zubac bi se već mogao naći na našim tanjurima.

Uzgoj žive hrane

U sklopu velike hale je i pogon uzgoja žive hrane fito i zooplanktona koji su prva hrana ličinkama, a koja u Cromarisovu slučaju ima strogu zaštitu od bilo kakvih GMO uplitaja. Tu će biti i nova eksperimentalna stanica koja je tu ne samo da kontrolira tekuću proizvodnju, već i istražuje nove komercijalne vrste, isključivo autohtone mediteranske ribe. Na prvom su mjestu održivi razvoj i ekostandardi, što je tržište prepoznalo.

Trenutno je u tijeku velika rekonstrukcija i pogona za predrast ribe u Lamjani (otok Ugljan). Investicija je rezultirala u potpunosti novim pogonima za mrijest i predrast ribe, što je preduvjet da bi tvrtka te veličine imala dugoročnu perspektivu, odnosno konkurentnu prednost na tržištu. Radovi su trajali dvije godine, a cilj je ispunjen. Podignut je kapacitet mrijestilišta na 30 milijuna komada mlađi godišnje implementiranjem vrhunske tehnologije u sam proces.

Nova radna mjesta

"Adris prosječno godišnje investira više od 500 milijuna kuna, spaja tradiciju, vlastite potencijale i suvremena poslovna iskustva, otvarajući tako nova radna mjesta", kazao je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe. Dodao je kako je od 2009. godine, kada je Adris preuzeo Cromaris, u tvrtku uloženo više od 560 milijuna kuna, a ova će investicija Cromarisu omogućiti novi rast i razvoj. Cromaris, kako je istaknuo, ostvaruje prosječni godišnji rast od 40%, a više od 70% proizvoda realizira na tržištima Eropske unije.

Foto: freestockphotos.name


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Mrijestilište Cromaris Brancini Orada Konkurentnost GMO Mrijest Nin Zaštita Goran Markulin


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]