• Hrvatski ribari u Bruxellesu
  • 28.04.2017. 15:00

Mediteran nije Atlantik, Jadran nije Baltik

Petir s hrvatskim ribarima u Bruxellesu: Mediteran nije Atlantik, Jadran nije Baltik!

  • 1.689
  • 137
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir posjetila je hrvatske izlagače prisutne na najvećem i najznačajnijem svjetskom sajmu morskih proizvoda, pripadajuće opreme i usluga "Seafood Expo Global 2017" koji se ovoga tjedna održava u Bruxellesu.

Proizvođači su izrazili zabrinutost informacijama koje se šire već neko vrijeme o mogućem uspostavljanju kvota za ulov male plave ribe na Jadranu, a razgovarajući s hrvatskim ribarima i proizvođačima, Petir je poručila kako će pravi izazov za Hrvatsku biti upravo oduprijeti se kvotama za malu plavu i uspostaviti uravnoteženi izlov nužan za očuvanje ribljeg fonda.

Naša riba ide na sve krajeve svijeta

Na zajedničkom štandu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Hrvatsku su predstavljali Arbacommerce, Cromaris, Mislov, ZMH Horvat i Teši Tunolov. Petir je u trosatnom posjetu sajmu obišla sve hrvatske izlagače koji su ju upoznali sa svojim radom, ali i upozorili na probleme s kojima se susreću i koji ozbiljno prijete sektoru ribarstva u Hrvatskoj.

"Ponosna sam što čujem toliko dobrih priča o proizvodnji i izvozu, drago mi je da se naši proizvođači imaju čime pohvaliti i da naša riba dolazi na stolove u različitim krajevima svijeta, no svoje more, svoju ribu i svoju proizvodnju morao očuvati", kazala je Petir te pojasnila kako je potrebno osigurati da i hrvatske tvrtke imaju jednake uvjete poslovanja kakve imaju njihovi konkurenti u ostalim dijelovima Europske unije, a posebno na zapadu.

Neke mjere nisu za naš prostor

"Naš je posao kao zastupnika u Europskom parlamentu osigurati da europska regulativa u područjima koji su, naravno, u djelokrugu Europske unije, omogući jednake uvjete za sve na zajedničkom tržištu prema pravilima zajedničke ribarstvene i poljoprivredne politike", kazala je Petir koja se snažno bori protiv nepoštene trgovačke prakse.

Kada je konkretno riječ o ribarstvu, Petir smatra iznimno važnim osiguranje održivosti ribljeg fonda u svim morima Europske unije, pri čemu valja voditi posebnu brigu o geografskim specifičnostima. "Mediteran nije isto što i Atlantik, niti je Jadran isto što i Baltik. Neke mjere u jednom prostoru mogu dobro funkcionirati dok u drugom mogu davati sasvim oprečne rezultate", kazala je Petir.

Imidž Hrvatske kao mediteranske zemlje

Petir je s hrvatskim proizvođačima na sajmu razgovarala i o kvotama za izlov koje predlaže Europska komisija. Naime, nadležne službe Europske komisije ocjenjuju da je došlo do prekomjernog izlova, stoga predlažu uvođenje kvota za izlov male plave ribe kako bi se očuvao riblji fond, dok se naši ribari s tom ocjenom i prijedlogom Komisije ne slažu. Stoga Petir poziva na zajedničku aktivnost Vlade, parlamentaraca i ribara kako bi zaštitili hrvatske interese.

"Želja mi je da Hrvatska kao mediteranska zemlja, poznata po delicijama ribljih jela i nenadmašnoj ljepoti prirode taj teško izgrađeni imidž i zadrži. Taj je imidž potreban našem turizmu, ali i hrvatskom gospodarstvu, te ponajviše našim ribarima", zaključuje Petir.


Tagovi

Mediteran Marijana Petir Hrvatski ribari


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

The Pivo