AgroKlub.com

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ribarstvo » Korak bliže ukidanju zabrane malog ribolova

Korak bliže ukidanju zabrane malog ribolova

Mali ribolov

Korak bliže ukidanju zabrane malog ribolova

Datum: 13.04.2016. 15:30

Kategorija:

Ribarstvo

Većinom glasova prihvaćeno je izvješće hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić kojim traži od Europske komisije da malim obalnim ribarima vrati mogućnost lova njihovim tradicionalnim alatima.

Mali obalni ribari bliže su mogućnosti lova njihovim tradicionalnim alatima. Naime, većinom glasova prihvaćeno je izvješće hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić kojim traži od Europske komisije da malim obalnim ribarima vrati mogućnost lova njihovim tradicionalnim alatima.

Izvješće je time postalo službeni stav Parlamenta i Komisija ga mora uzeti u obzir pri budućim promjenama propisa u sektoru ribarstva.

Ribolov u otočnim zajednicama

Podsjećamo, mali ribolov u Hrvatskoj ukinut je nakon što je 31. prosinca 2014. isteklo prijelazno razdoblje predviđeno Aktom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kojim se odobravalo ograničenom broju plovila koja su obuhvaćena specifičnom kategorijom negospodarskog ribolova "mali ribolov za osobne potrebe", korištenje jednostrukih mreža stajaćica ukupne duljine do najviše 200 metara.

Zastupnica Ruža Tomašić u izvješću traži da Komisija preispita mogućnost malog obalnog ribolova u otočnim zajednicama, koje zbog vlastite egzistencije tradicionalno ovise o ribarstvu, kao i da se postupno povećavaju kvote dodijeljene malim ribarima kako bi se potaknula ta vrsta društveno i ekološki održivog ribolova.

Broj pregleda članka: 292; Uspješnost članka: 21.6

Tagovi: Ruža Tomašić, Mali ribolov, EU parlament

Ključne riječi članka: korak, blize, ukidanju, zabrane, malog, ribolova, ribolova, ribolov, njihovim tradicionalnim alatima, lova njihovim tradicionalnim


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!