Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugovori
  • 17.02.2021. 08:55
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Komiški ribari dobivaju luku

Luka u Komiži od strateškog je značaja za ribarstvo jugoistočnog Jadrana, a maksimalnih 37 milijuna kuna potpore pridonijet će boljoj povezanosti proizvodnje i tržišta, rekla je ministrica.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 1.448
  • 129
  • 0

Ugovore vrijedne 37 milijuna kuna za izgradnju Ribarske luke Komižate te 8,4 milijuna kuna za rekonstrukciju i opremanje proizvodnog pogona tvrtke Petason d.o.o uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Riječ je o realizaciji projekata u okviru mjere 1.23./1.24. Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa i podmjere 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda iz Programa ruralnog razvoja, priopćili su iz Ministarstva pojoprivrede.

Za akvakulturu predviđeno 180 milijuna kuna

"Luka u Komiži od strateškog je značaja za ribarstvo jugoistočnog Jadrana, a maksimalnih 37 milijuna kuna potpore pridonijet će boljoj povezanosti proizvodnje i tržišta, udovoljavanju potreba ribara, ali i lokalnog stanovništva i turističkog sektora“, naglasila je ministrica prilikom uručivanja ugovora ravnatelju Lučke uprave Split Vici Mihanoviću.

Dodala je i kako je za sektor akvakulture i ribarstva, a u cilju ublažavanja koronakrize predviđeno 180 milijuna kuna europskih sredstava, a 2020. je isplaćeno i 22 milijuna kuna bespovratne državne potpore. Također, u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. dodijeljeno je više od dvije milijarde kuna, odnosno više od 80 posto od ukupno 348,7 milijuna eura javne potpore, a u finalizaciji je Strategija razvoja akvakulture temeljem koje ćemo realizirati konkretne aktivnosti za potpunu revitalizaciju sektora.

S obzirom na neodgovarajuću infrastrukturu, komiški ribari su trenutno primorani voziti ulov do udaljenijih luka, a planirana ulaganja će omogućiti iskrcaj ribe direktno na obalu, kao i njeno vaganje i ukrcaj u rashladna vozila u najmanjem mogućem vremenu. 

Projektom je obuhvaćena prva od sedam faza ulaganja u luku u Komiži, a previđa uređenje primarnog lukobrana u duljini od 78 metara, platoa u korijenu primarnog lukobrana, operativne obale u duljini od 54 metra, operativne obale istočno od korijena lukobrana u duljini od 89 metara, s uređenjem prometnih površina te instalacijama u zaleđu obalnog zida. Ulaganje će omogućiti da se u sljedećim fazama izgrade objekti sa hladnjačama za ribe i rakove, servisni objekti te benzinska postaja.  

8,4 milijuna kuna tvrtki Petason d.o.o.

Prilikom boravka ministrica je potpisala i ugovor s tvrtkom za preradu mesa Petason d.o.o. u Vranjicu po kojem će Ministarstvo poljoprivrede s 8,4 milijuna kuna sufinancirati razvojni projekt te tvrtke koji iznosi 17 milijuna kuna.

Pojasnila je kako se planira nabava niza strojeva i opreme za obradu i preradu mesa, teretnih hladnjača, kao i rekonstrukcija proizvodnog pogona te realizacija prostorije za proizvodnju proizvoda od svježeg mesa. 

"Do sada je iz poljoprivrednih fondova EU ugovoreno preko 20 tisuća ugovora u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna“, izjavila je Vučković. 

Svoj posjet zaključila je radnim sastankom u Splitu s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te Upravom šuma Podružnice Split na aktualne teme poput Park šume Marjan, financiranja šumarstva na kršu, protupožarnih  aktivnosti, korištenja šumskog zemljišta i ostale problematike.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ugovori Potpore Petason d.o.o Luka Komižata Akvakultura


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.