• Zagađenost Mediterana
  • 05.12.2017. 18:00

Koliko ribe, toliko plastike?

"Trenutno, na svaka tri kilograma ulovljene ribe dolazi kilogram plastičnog otpada. Procjenjuje se da će se do 2030. godine taj omjer izjednačiti, odnosno na jedan kilogram ribe, doći će kilogram plastičnog otpada", rekao je španjolski diplomat Miguel Garcia-Herraiz.

Foto: Bigstockphoto/Rich Carey
  • 268
  • 20
  • 0

Mediteran je poznat kao jedno od najzagađenijih svjetskih mora, ali bi problem mogao postati toliko velik da bi se u njegovim vodama omjer ribe i plastike mogao izjednačiti, tvrde europski stručnjaci.

"Trenutno, na svaka tri kilograma ulovljene ribe dolazi kilogram plastičnog otpada", rekao je španjolski diplomat Miguel Garcia-Herraiz, navodi skynews.

"Procjenjuje se da će se do 2030. godine taj omjer izjednačiti, odnosno na jedan kilogram ribe, doći će kilogram plastičnog otpada.

Najviše kriva jednokratna upotreba

Garcia-Herraiz je zamjenik glavnog tajnika u Udruge za zaštitu Mediterana (UpM), foruma za regionalnu suradnju kojega podupire EU, a koji su se prošlog tjedna sastali u Napulju.

Svijest o onečišćenju plastikom raste, ipak, "još uvijek ima relativno malo podataka o tome kako stvari stoje na Mediteranu, koje su posljedice za zdravlje faune i flore, pa čak i ljudi", rekao je.

Diplomat je kazao kako je najveći dio onečišćenja uzrokovan 'jednokratnom upotrebom' plastike, kao što su vrećice i boce, koje se sporo razgrađuju i pretvaraju u mikroplastiku, sitne plastične čestice koje završavaju u ribi, ali i u pitkoj vodi.

Pasta za zube i "peeling" za kožu

Zagađenje mikroplastikom također dolazi i iz malenih komada polietilenske plastike koji su dodani, primjerice, u pastu za zube i kozmetiku poput "peelinga", i toliko su maleni da se ne mogu filtrirati pomoću sustava za pročišćavanje vode.

Ranije ove godine, Greenpeace je objavio izvješće koje procjenjuje da je 96 posto plutajućeg smeća na Mediteranu plastičnog porijekla te da je prisutno čak na dubinama do 3.000 tisuće metara.

Foto: Bigstockphoto/Rich Carey


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi