Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Plinsko ulje
 • 09.03.2015. 13:40

Kako do obojenog plinskog ulja za namjene u ribarstvu?

Na temelju Pravilnika o primjeni zakona o trošarinama, propisuje se sadržaj, oblik i način korištenja kartice Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo, način korištenja i kontrola potrošnje plinskog ulja za namjene u ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi.

 • 166
 • 6
 • 0

Na temelju Pravilnika o primjeni zakona o trošarinama (NN 156/2013) propisuje se sadržaj, oblik i način korištenja kartice Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo, način korištenja i kontrola potrošnje plinskog ulja za namjene u ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi.

Također se propisuju i pokazatelji prava na godišnju potrošnju plinskog ulja obojenog plavom bojom definirani prema posebnim propisima te korisnici prava na potrošnju plinskog ulja za namjene u ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi iz članka 92. stavka Zakona o trošarinama.

Korisnicima prava na potrošnju plinskog ulja u poljoprivredi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izdaje karticu goriva. Korisnicima prava u ribarstvu karticu goriva izdaje nadležno tijelo koje je izdalo povlasticu za ribolov ili povlasticu za uzgoj ribe i drugih morskih organizama, odnosno povlasticu za akvakulturu.

Kartica goriva smatra se javnom i zaštićenom ispravom i obrascem kao kartica za kontrolu potrošnje goriva posebnih namjena čiji se sadržaj, oblik, način zaštite i obvezna primjena posebno uređuje.

Kartica goriva za namjene u ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi

Podatke o odobrenoj količini plinskog ulja za namjene u ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi obračunava ministarstvo nadležno za ribarstvo koje je izdalo povlasticu za ribolov ili povlasticu za uzgoj, odnosno povlasticu za akvakulturu jednom godišnje od 1. siječnja do 28. veljače za tekuću godinu na temelju podataka iz Očevidnika o gospodarskom ribolovu na moru, Izvješća o ulovu, Popisa o akvakulturi, Registra ribarske flote, Registra povlastica za uzgoj/akvakulturu i Očevidnika za uzgoj ribe i drugih morskih organizama.

Iznimno, podaci o odobrenoj količini plinskog ulja mogu se povećati za maksimalno 15 % za potrebe potrošnje motora pomoćnog plovila upisanog u povlasticu za gospodarski ribolov. Također se mogu povećati za postotak proporcionalan za povećanje potrošnje, što mora dokazati odgovarajućom dokumentacijom (zamjena pogonskog stroja, zamjena plovila, nabava novog plovila ili stroja za akvakulturu, povećanje uzgojne površine/volumena, očevidnici i slično).

Zahtjev za promjenom podataka može se podnijeti u razdoblju od 1. travnja do 1. lipnja te od 1. rujna do 1. studenoga tekuće godine, a za novog korisnika i izvan tog roka.

Korištenje plinskog ulja obojenog plavom bojom

Korisnici prava za namjene u ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi mogu koristiti samo za rad pogonskih i pomoćnih motora ribarskih plovila kojima se obavlja gospodarski ribolov te za rad pogonskih i pomoćnih motora registriranih plovila i strojeva u ribogojstvu i akvakulturi.

Korisnik prava na potrošnju plinskog ulja ne može neiskorišteno pravo na potrošnju plinskog ulja iz tekuće kalendarske godine prenijeti niti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.

Gubitak ili oštećenje kartice goriva

U slučaju gubitaka ili oštećenja kartice goriva korisnik je dužan odmah prijaviti Agenciji za plaćanja. Ona izdaje zamjensku karticu goriva na trošak korisnika prava, pri čemu količine plinskog ulja utrošene od prijave gubitka kartice terete odobrenu godišnju kvotu potrošnje korisnika prava.

Obveze korisnika prava i prodavatelja plinskog ulja obojenog plavom bojom

Korisnik prava koji je preuzeo karticu goriva dužan je prije kupovine plinskog ulja prodavatelju predočiti:

 • karticu goriva i
 • identifikacijsku ispravu korisnika prava na potrošnju plinskog ulja:
 • povlasticu za ribolov, ili
 • povlasticu za uzgoj, ili
 • povlasticu za akvakulturu.

Prodavatelj koji prodaje plinsko ulje korisnicima prava dužan je prije prodaje izvijestiti korisnika prava o raspoloživoj količini te izvršiti prodaju izravnim natakanjem.

Kontrola potrošnje

Kontrola potrošnje plinskog ulja provodi se putem kartice goriva. Visinu naknade za izdavanje kartice goriva utvrđuje odlukom ministar nadležan za poljoprivredu i ribarstvo. Nadzor nad prometom i korištenju plinskog ulja obavlja Carinska uprava, ministarstvo nadležno za poljoprivredu i ribarstvo u okviru propisa iz svoje nadležnosti te druga tijela ovlaštena za obavljanje nadzora sukladno posebnim propisima.

Korisnici prava i s njima povezane osobe dužni su u svakom trenutku tijelima nadzora predočiti, omogućiti uvid i dostaviti sve evidencije, isprave i podatke te osigurati neometano obavljanje nadzora.

Kriteriji za dodjelu odobrene količine plinskog ulja obojenog plavom bojom za namjene u ribolovu i akvakulturi:

 • za ribolov se dodjeljuje 0,25 litara za 1KW i za sat rada motora
 • za akvakulturu
 • postojeći korisnici - se dodjeljuje odobrena količina u prethodnoj kalendarskoj godini
 • u slučaju da je evidentirana potrošnja za prethodnu godinu manja od 75% odobrene kvote, količina za tekuću godinu odobrava se temeljem evidentirane količine utrošene u prethodnoj kalendarskoj godini
 • za akvakulturu
 • novi korisnici - se dodjeljuje paušalno ovisno o snazi plovila, odnosno strojeva koji se koriste na uzgajalištu na koje se kartica goriva odnosi.

Zita Ciler, dipl. ing. agr.
stručna savjetnica


Tagovi

Plinsko ulje Akvakultura Kartica goriva Povlastica za ribolov Gorivo za poljoprivredu Pogonski motori Carinska uprava


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️