Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja ribe
  • 06.05.2014. 10:00

Još jedan apsurd hrvatskog ribarstva

Hrvatskim ribarima dozvoljen je iskrcaj ribe u talijanskim lukama, ali zbog činjenice da hrvatski propisi o označavanju ribarskih plovila nisu usklađeni sa EU pravilima, ribari mogu biti sankcionirani

Foto: Pixsell
  • 403
  • 13
  • 0

Hrvatski ribari nedavno su se interesirali o uvjetima prodaje ribe na veletržnicama u Italiji. Na tu temu u Hrvatsku obrtničku komoru stigao je odgovor iz Ministarstva poljoprivrede, u kojem se navodi kako je "Ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska preuzela Uredbu Vijeća o uspostavi sustava kontrole Zajednice za osiguranje sukladnosti s pravilima zajedničke ribarstvene politike (EZ) br. 1224/2009.".

Iskrcaj ribe potrebno je prethodno najaviti talijanskoj Lučkoj Kapetaniji

Kontaktirajući Ministarstvo poljoprivrede Republike Italije potvrđena je dozvola ulaska hrvatskih plovila i iskrcaja ribe u talijanskim lukama, ako se prethodno nadležnoj Lučkoj Kapetaniji putem VHS-a ili na drugi način četiri sata prije predviđenog ulaska u luku pošalje prethodna obavijest. Obavijest treba sadržavati sljedeće podatke:

  1. vanjski identifikacijski broj i ime ribarskog plovila
  2. ime odredišne luke i svrha uplovljavanja u nju, kao što je iskrcaj, prekrcaj ili pristup uslugama
  3. datumi izlaska u ribolov i odgovarajuća zemljopisna područja na kojima su ostvareni ulovi (FAO zona)
  4. predviđeni datum i vrijeme dolaska u luku
  5. količine svake vrste zabilježene u očevidnik o ribolovu
  6. količine svake vrste koja će se iskrcati ili prekrcati

Još jedan u nizu hrvatskih apsurda

S obzirom da nacionalni propisi o označavanju ribarskih plovila nisu u skladu s člankom 6. Uredbe Europske komisije br. 404/2011, nacionalna plovila koja ulaze u teritorijalno more druge države članice i nisu označena u skladu s Uredbom mogu biti sankcionirana. Međutim, navodno je u izradi Pravilnik o načinu, uvjetima i postupku određivanja, označavanja i vođenja evidencije imena i oznaka pomorskih objekata koji Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture planira objaviti tokom ovog mjeseca.

Za plovila duža od 12 metara obvezan VMS uređaj i elektronički očevidnik

Također, ribarsko plovilo čija duljina preko svega iznosi 12 ili više metara, prema člansku 9. Uredbe Vijeća, treba imati instaliran uređaj (VMS) koji u redovitim vremenskim razmacima šalje podatke o poziciji plovila i tako omogućuje njegovo automatsko lociranje i identifikaciju. Za plovila preko 12 metara obaveza je i vođenje elektroničkog očevidnika te u slučaju kad se ulov iskrca u Italiji, nadležna tijela RH po primitku elektroničkog očevidnika u bazu dužna su podatke iz očevidnika proslijediti nadležnim tijelima Italije.

Prilikom prve prodaje, u skladu s čl. 62., stavkom 3. Uredbe Vijeća, nadležna tijela Republike Italije su dužna podatke iz prodajnog lista dostaviti Upravi ribarstva RH. S obzirom da je u ovom slučaju riječ o prodaji ribe na veletržnici u Italiji, ribar-obrtnik dužan je kontaktirati dotičnu veletržnicu, kako bi se upoznao sa pravilima, uvjetima i načinom registracije u Registru prodavatelja na veletržnici, na kojoj želi prodavati ribu, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Dakle, da rezimiramo, hrvatski ribari imaju mogućnost vršiti iskrcaj ribe u talijanske luke, iako bi za to mogli biti sankcionirani zbog činjenice da Vlada RH nije na vrijeme uskladila propise o označavanju ribarskih plovila sa europskim pravilima. Nije li to još jedan u nizu od brojnih hrvatskih apsurda i hoće li Ministarstvo ispoštovati najave o izdavanju Pravilnika i usklađivanju propisa. Na ribarima je da pričekaju što će uslijediti u narednom periodu.

Foto: Pixsell


Tagovi

Talijanska veletržnica Prodaja ribe Iskrcaj ribe Ribarstvo Lučka Kapetanija Ribarsko plovilo EU Uredba VMS


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]