Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riblji štapići
  • 23.12.2018. 15:00

Jedenjem ribljih štapića brinete o održivosti ribljeg fonda u svjetskim morima?

Istraživanje britanske organizacije MCS pokazalo je da 85 posto ribe koja se koristi u proizvodnji ribljih štapića održivo te čuva život u oceanu.

Foto: WikimediaCommons/Mateusz Giełczyński
  • 215
  • 24
  • 0

Riblji štapići su održiv izbor morskih plodova, pokazuje izvješće organizacije Marine Conservation Society (MCS) koja brine o britanskim morima. Naime, njihova studija koja je proučavala sastojke 48 proizvoda brandiranih ribljih marki, otkrila je da je 85 posto ribe koja se koristi u proizvodnji ribljih štapića održivo te čuva život u oceanu. 

Prema MSC-u, nedostatak ovoga proizvoda je nejasno označavanje na ambalaži te se tako kupcima uskraćuje informacija gdje su i kako ulovljene ribe čije se meso koristi u ribljim štapićima, piše Independent.  

U svih 48 proizvoda pronađene su samo četiri vrste ribe - atlantski bakalr, pacifički bakalar, aljaška kolja te obični bakalar, no tek je 19 posto njih navelo odakle riba dolazi. 

Osim ove studije, MCS objavio je i vodič za kupnju ribljih štapića kako bi se podigla svijest o održivosti ribe koja se, nažalost, sve više i prekomjerno izlovljava i tako ugrožava riblji fond svjetskih mora. 

"Mnogi kupci nisu svjesni da većina ribe u ribljim štapićima dolazi iz održivih izvora, a to znači da ne morate platiti bogatstvo da biste brinuli o održivosti", izjavila je Rajina Gurung koja je kreirala vodič te se i sama iznenadila ovom studijom jer je, kako kaže, mislila kako su riblji štapići nespecificirana mješavina ribljeg mesa uvaljana u krušne mrvice. 

Osim ovoga istraživanja, MSC je uputio britanske potrošače da ako žele brinuti o održivosti, osim ribljih štapića, više kupuju aljašku kolju. Ova se vrsta bakalara može pronaći i u našim tržnim centrima, u smrznutom obliku, no nije ni približno ukusna i kvalitetna kao ona koja je svježe ulovljena, a mnogi se naši kupci žale kako je puna vode i bezukusna. 

Također, upozorili su na veliki izlov lignji pa upozoravaju one koji brinu o održivosti, da manje kupuju taj plod mora. 


Tagovi

Riblji štapići Održivost Riblji fond Bakalar Aljaška kolja Lignje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]