Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 31.10.2018. 18:00

Javnost o ribolovu u akvatoriju ušća rijeke Raše i Pravilniku o Registru ribarske flote

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je nova e-savjetovanja!

Foto: Pixabay/tassilo111
  • 427
  • 9
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je nova e-savjetovanja. 

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o načinu obavljanja ribolova u posebnom staništu u akvatoriju ušća rijeke Raše u 2018. i 2019. godini

Opis savjetovanja: Do donošenja novog Zakona o morskom ribarstvu ("Narodne novine" br. 62/17.) ribolov u posebnom staništu u akvatoriju ušća rijeke Raše bio je reguliran Odlukom ministra donesenom na temelju Pravilnika o posebnim staništima riba i drugih morskih organizama i regulaciji ribolova u Velebitskom kanalu, Novigradskom i Karinskom moru, Prokljanskom jezeru, Marinskom zaljevu i Neretvanskom kanalu ("Narodne novine", br. 148/04, 152/04, 55/05, 96/06, 123/09 i 130/09), a koja više nije na snazi. Prijedlog Pravilnika o načinu obavljanja ribolova u posebnom staništu u akvatoriju ušća rijeke Raše u 2018. i 2019. godini sadrži odredbe kojima se radi održivog upravljanja biološkim bogatstvima propisuju ribolovni alati, njihove karakteristike te način i razdoblje obavljanja ribolova u posebnom staništu u akvatoriju ušća rijeke Raše.

Ovim se propisom planira u ovom području omogućiti ribolov jednostrukim mrežama stajaćicama minimalne veličine oka od 64 mm i maksimalne duljine do 800 m u razdoblju od 15. studenoga 2018. godine do 15. svibnja 2019. godine, te ribolov trostrukim mrežama stajaćicama siparama maksimalne duljine do 500 m od 1. veljače do 15. svibnja 2019. godine.

Savjetovanje je otvoreno do: 9.11.2018.

Otvoreno je i Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o Registru ribarske flote Republike Hrvatske

Prijedlog Pravilnika o Registru ribarske flote Republike Hrvatske sadrži odredbe kojima je planirano propisati sadržaj i način vođenja Registra ribarske flote Republike Hrvatske i obvezu upisa svih ribarskih plovila koja se koriste u gospodarskom i malom obalnom ribolovu, kao i plovila u akvakulturi. Osim toga, prijedlogom pravilnika predviđaju se i odredbe o izgledu i načinu izdavanja Izvoda iz Registra ribarske flote, kao i odredbe o pravilima vezanima za raspolaganje pasivnim kapacitetom. Naime, člankom 40. stavkom 5. Zakona o morskom ribarstvu ("Narodne novine" br. 62/17.) propisano je kako se pasivni kapacitet izražen u tonaži (GT) i snazi (kW) odnosi na razliku kapaciteta između plovila upisanih u povlasticu u slučaju zamjene plovila novim plovilom manje snage i/ili manje tonaže ili zamjene porivnog stroja novim, ali manje snage.

Pravilnikom se pak propisuju pravila i način ustupanja pasivnog kapaciteta drugim vlasnicima plovila koji žele kupiti motor veće snage ili zamijeniti plovilo većeg kapaciteta izražen u tonaži (GT) i snazi (kW).

Savjetovanje je otvoreno do: 29.11.2018.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Registar ribarske flote Ribolov Javno savjetovanje Rijeka Raša


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]