Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o akvakulturi
  • 21.09.2020. 16:30

Izmjene Zakona o akvakulturi poslane u Sabor, najvećim dijelom odnose se na tunu

Tuna je najuspješnija hrvatska izvozna priča u području hrane, a akvakultura sektor u kojem bilježimo kontinuitet rasta proizvodnje, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 623
  • 58
  • 0

Prihvaćen je tekst Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi te je upućen saboru na prvo čitanje, odlučeno je na sjednici Vlade Republike Hrvatske.

Glavne značajke odnose se na usklađivanje Zakona s nastalim izmjenama propisa Europske unije, i to poglavito u dijelu koji se odnosi na uzgoj tuna, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.  

Uvode se nove odredbe vezano uz njezin uzgoj, kao što je najveći kapacitet uzgoja kojima raspolaže RH i najveća ulazna količina ulovljenih divljih tuna koja se smije unijeti na uzgajališta na području države unutar kalendarske godine.

Kvalitetnija provedba inspekcijskog nadzora

Radi omogućavanja sljedivosti pri stavljanju na tržište propisana je nova odredba o označavanju uzgojnih instalacija za uzgoj.

Uvodi se Registar plovila u akvakulturi u koji će morati biti upisana sva plovila koja se koriste u akvakulturi.

Dodatno, Zakonom se predviđa da uz Ribarsku inspekciju Ministarstva poljoprivrede i Carinsku upravu Ministarstva financija inspekcijski nadzor u djelatnosti akvakulture provodi i Državni inspektorat.

Više infomacija o Prijedlogu zakona možete pronaći ovdje.

Zaključno, Zakonom će se postići učinkovitija provedba inspekcijskog nadzora, kao i usklađivanje s izmjenama propisa Europske unije. Također će se omogućiti efikasnija provedba svih propisa Europske unije koji uređuju uzgoj tuna u dijelu koji se odnosi na sljedivost i kontrolu.

Najuspješnija hrvatska izvozna priča 

"Tuna je najuspješnija hrvatska izvozna priča u području hrane, a akvakultura sektor u kojem bilježimo kontinuitet rasta proizvodnje", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i podsjetila da smo prošle, 2019. godine ostvarili povećanje proizvodnje za 18% u odnosu na 2016. godinu dok je u istom razdoblju vrijednost proizvodnje narasla za ukupno 9%.  

U 2019. godini izvoz proizvoda ribarstva i akvakulture je dostigao rekordnu vrijednost od skoro 209 mil. € što je u odnosu na 2016. godinu porast za 20%.

"Ovim izmjenama postojećeg Zakona idemo korak dalje prema kvaliteti naših proizvoda jer ojačavamo inspekcijske kapacitete i uvodimo parametre koji će omogućiti sljedivost proizvoda na kojoj toliko inzistiramo“, zaključila je ministrica. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zakon o akvakulturi Prijedlog Vlada Sabor Tuna


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]