• Javno savjetovanje
  • 02.08.2019. 16:30

Izmjena Pravilnika o raspodjeli državne kvote za ribolov plavoperajne tune

Mijenja se odredba koja regulira ulov tune kao prilova u drugim oblicima gospodarskog ribolova, odnosno u ribolovu plivaricom srdelarom i ribolovu plutajućim parangalom.

Foto: Depositphotos/SectoR_2010
  • 1.654
  • 88
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o ribolovnim mogućnostima i raspodjeli državne kvote u 2019. godini za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus)

Kako objašnjavaju, izmjenom Pravilnika o ribolovnim mogućnostima i raspodjeli Državne kvote u 2019. godini za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) („Narodne novine“, br. 13/19 i 56/19) mijenja se odredba koja regulira ulov tune kao prilova u drugim oblicima gospodarskog ribolova, odnosno u ribolovu plivaricom srdelarom i ribolovu plutajućim parangalom.

Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o ribolovnim mogućnostima i raspodjeli državne kvote u 2019. godini za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) pogledajte ovdje

Naime, u Pravilniku je do sada postojala jedino mogućnost iskrcaja prilova iz plivarice srdelare, dok je nova odredba o prijavi prilova iz plutajućeg parangala postala moguća tek nakon stupanja na snagu ICCAT Preporuke 18-02. Slijedom istog, radi boljeg razumijevanja preformuliran je cijeli članak 4. kojim je definirano da prilov tune može biti najviše 5% ukupne mase ulova kod plivarice srdelare, odnosno najviše 20% u broju riba kod ribolova igluna plutajućim parangalom.

Otvoreno je i Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) udičarskim alatima i uvjetima i kriterijima za ostvarivanje prava na dodjelu individualne udičarske kvote

Opis savjetovanja: Izmjenom Pravilnika o ribolovu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) udičarskim alatima i uvjetima i kriterijima za ostvarivanje prava na dodjelu individualne udičarske kvote predlaže se brisanje postojeće odredbe o visini naknade za prilov, koja je svakako suspendirana za 2019. godinu te se dodaju Vinišće, Komiža i Orebić kao iskrcajna mjesta u kojima je dozvoljen iskrcaj tune.

Savjetovanja su otvorena do: 7.8.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Plavoperajna tuna Pravilnik Ribolov Javno savjetovanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[Kviz] Sveznalica ili neznalica? #agroklub

Koliko znaš o Agroklubu? Odgovori na pitanja iz kviza i saznaj jesi sveznalica ili neznalica? Loading…  

Pročitaj cijelu bilješku