• Jadran
  • 05.08.2017. 12:00

Invazija meduza zbog konstrukcija na moru?

Odgovornost za invaziju meduza u Jadranskom moru može se tražiti u gradnji kontrukcija na otvorenom, kao što su naftne i plinske platforme, vjetroelektrane, navodi se u istraživanju Nacionalnog instituta za biologiju iz Slovenije.

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay
  • 860
  • 54
  • 0

Odgovornost za invaziju meduza u Jadranskom moru može se tražiti u gradnji konstrukcija na otvorenom, kao što su naftne i plinske platforme, vjetroelektrane, navodi se u istraživanju Nacionalnog instituta za biologiju iz Slovenije.

Kako prenosi Russia Today, meduze predstavljaju neugodu za plivače i ribare, a također uništavaju i ličinke i planktone, odnosno hranu za određene vrste.

Rješenje je plansko postavljanje platformi

Martin Vodopivec, vođa studije, ispitivao je kako platforme utječu na populaciju meduza petogodišnjom simulacijom pomoću računarl. Studija je pokazala povezanost između ova dva parametra. Rekao je i da se ovi aspekti zanemaruju, kada je u pitanju ekološki uteaj platformi, ali i da klimatske promjene također utječu na povećanje populacije meduza.

Napominje da je važna koordinacija prilikom nadgledanja meduza i u drugim područjima, uz nadu da će se platforme pažljivo pozicionirati u budućnosti, kako bi se ovaj učinak sveo na minimum.

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay


Izvori

Russia Today


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi