AgroKlub.com

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ribarstvo » Invazija meduza zbog konstrukcija na moru?

Invazija meduza zbog konstrukcija na moru?

Jadran

Invazija meduza zbog konstrukcija na moru?

Datum: 05.08.2017. 12:00

Kategorija:

Ribarstvo

Odgovornost za invaziju meduza u Jadranskom moru može se tražiti u gradnji kontrukcija na otvorenom, kao što su naftne i plinske platforme, vjetroelektrane, navodi se u istraživanju Nacionalnog instituta za biologiju iz Slovenije.

Odgovornost za invaziju meduza u Jadranskom moru može se tražiti u gradnji konstrukcija na otvorenom, kao što su naftne i plinske platforme, vjetroelektrane, navodi se u istraživanju Nacionalnog instituta za biologiju iz Slovenije.

Kako prenosi Russia Today, meduze predstavljaju neugodu za plivače i ribare, a također uništavaju i ličinke i planktone, odnosno hranu za određene vrste.

Rješenje je plansko postavljanje platformi

Martin Vodopivec, vođa studije, ispitivao je kako platforme utječu na populaciju meduza petogodišnjom simulacijom pomoću računarl. Studija je pokazala povezanost između ova dva parametra. Rekao je i da se ovi aspekti zanemaruju, kada je u pitanju ekološki uteaj platformi, ali i da klimatske promjene također utječu na povećanje populacije meduza.

Napominje da je važna koordinacija prilikom nadgledanja meduza i u drugim područjima, uz nadu da će se platforme pažljivo pozicionirati u budućnosti, kako bi se ovaj učinak sveo na minimum.

Foto: PublicDomainPictures / Pixabay

Broj pregleda članka: 851; Uspješnost članka: 53.55

Izvor: Russia Today

Tagovi: Jadran

Ključne riječi članka: invazija, meduza, zbog, konstrukcija, na, moru, meduza, platforme


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.