Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IGP
  • 15.12.2020. 08:15

Hrvatska proglašava isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru

Proglašenjem ćemo unaprijediti zaštitu ribolovnih resursa, morskog dna i morskog okoliša, pojasnila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Depositphotos/Wirestock
  • 1.274
  • 40
  • 0

Hrvatska će proglasiti isključivi gospodarski pojas (IGP) u Jadranskom moru, odluka je donesena na sjednici Vlade, a formalno će se to dogoditi u siječnju nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom. 

IGP, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodatno će unaprijediti već duboku, pa u posljednje vrijeme i izvrsnu suradnju s Talijanima po pitanju ribarskih flota i upravljanja resursima. 

"Sve riblje vrste u Jadranu su u stanju prekomjernog izlova, a proglašenjem ćemo unaprijediti zaštitu ribolovnih resursa, morskog dna i morskog okoliša", pojasnila je jučer za HTV

Prema riječima ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, u odnosu na postojeći Zaštićeni ekološki-ribolovni pojas (ZERP) iz 2003. godine, IGP donosi dva nova prava - izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

"Konvencija UN-a o pravu mora potiče na to, 120 država u svijetu je proglasilo ovaj zapravo uredniji pristup reguliranju odnosa između obalnih država", istaknuo je na konferenciji za medije

Podsjećamo, proglašenje IGP-a najavila je talijanska strana, a reagirala je i naša europarlamentarka Ruža Tomašić. "Kako je moguće da Talijani razmatraju proglašenje svog isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu kad su hrvatske vlasti na svaku takvu inicijativu s naše strane odgovarale da to nije moguće jer nije u skladu s europskim pravom?", upitala je na facebooku, ali i poslala službeni upit ministrici poljoprivrede.

Tomašić: Talijani žele isključivi gospodarski pojas na moru, a Hrvatska svoj odbija proglasiti?

Zahvaljujući ZERP-u, podsjetila je ministrica Vučković, Hrvatska je imala ribolovnu komponentu isključivog gospodarskog pojasa te su naše, otkako smo u EU, bile europske ribolovne vode. Talijani, međutim, zaštitu nisu imali takav način zaštite te su njihove bile međunarodne čime su slobodno mogle ulaziti treće flote. IGP-om će se to ograničiti te pozitivno utjecati na stokove u Jadranskom moru.


Tagovi

Isključivi gospodarski pojas IGP Marija Vučković Jadransko more


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️