Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 22.04.2015. 14:35

HR tvrtke predstavile se na Seafood Expo Global

U Belgiji su se predstavili izlagači iz cijeloga svijeta, među kojima i šest hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom ribe.

  • 412
  • 37
  • 0

Na sajamskom prostoru Brussels Expo u Bruxellesu, od 21.do 23. travnja 2015. godine održan je Međunarodni sajam morskih proizvoda, pripadajuće opreme i usluga Seafood Expo Global 2015.

Budući da je riječ od jednom od najvećih sajmova u sektoru ribarstva, u Belgiji su se predstavili izlagači iz cijeloga svijeta, među kojima i šest hrvatskih tvrtki i to Cromaris d.d. iz Zadra, Ribarska zadruga Omega 3, Kali, otok Ugljan, Sardina d.o.o. iz Postira, S.I.C. d.o.o. iz Višnjana, zadarska tvrtka Arbacommerce d.o.o. i ZMH Horvat d.o.o. iz Konjšćine.

Izostanak dijaloga s ribarima

U pratnji predstavnika Hrvatske gospodarske komore, koja od 2004. godine organizira zajednički nastup hrvatskih tvrtki na ovome sajmu, naše je proizvođače i prerađivače ribe posjetila i eurozastupnica Marijana Petir te razgovarala s njima o izazovima s kojima je suočen sektor ribarstva. Većina prisutnih tvrtki je za izgradnju ili nadogradnju svojih pogona i nabavu opreme, koristila sredstva EU te su danas zapaženi izvoznici smrznute i prerađene hrvatske ribe i zapošljavaju značajan broj ljudi.

Na sajmu se bili prisutni i hrvatski ribari koji su se zastupnici Petir požalili na problem smanjenja broja ribolovnih dana, zabranu korištenja tradicionalnih ribolovnih alata, drastično smanjenje potpora i nerazumijevanje resornog ministarstva za njihove probleme i prijedloge, kao i potpuni izostanak dijaloga.

Zastupnica Petir je kazala da je žalosti što Ministarstvo poljoprivrede ne komunicira niti s ribarima niti s poljoprivrednicima i što se ne koriste mogućnosti članstva Hrvatske u EU na pravi način. "Velik dio problema hrvatskih ribara mogao je biti riješen da se na vrijeme reagiralo i tražilo izuzeće za Hrvatsku. Zašto to hrvatska Vlada nije učinila, ne znam", rekla je Petir i dodala da im ona kao zastupnica stoji na raspolaganju za suradnju u onim segmentima u kojima Europski parlament ima utjecaj.


Fotoprilog


Tagovi

Bruxelles Seafood Expo Global 2015. Ribarstvo Cromaris d.d. Zadar Ribarska zadruga Omega 3 Kali Otok Ugljan Sardina d.o.o. Postira S.I.C. d.o.o. Višnjan Arbacommerce d.o.o. Zadar ZMH Horvat d.o.o. Konjšćina Hrvatska gospodarska komora Pro


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.