• Gospodarski pojas
  • 14.11.2013. 07:57

Hoće li Hrvatska proglasiti gospodarski pojas?

"Kad proglasimo gospodarski pojas, zbog administracije smo u problemu jer smo za to i odgovorni. Kažem da imamo sindrom turista, to jest da o Jadranu razmišljamo samo u vrijeme godišnjih odmora, i to koju ćemo ribu jesti."

Foto: freepik.com
  • 319
  • 31
  • 0

Europarlamentarka Ruža Tomašić aktualizirala je pitanje proglašenja hrvatskog gospodarskog pojasa na Jadranu. Europska komisija još je ljetos preporučila članicama uspostavu gospodarskih pojasa na Sredozemlju, čime bi Hrvatska, prema procjeni Bruxellesa, godišnje mogla zaraditi 135 milijuna eura. No hoćemo li znati iskoristiti ovu priliku?

Redoviti profesor Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu prof. dr. Alen Soldo, kao i predsjednik Euromediteranskog foruma i nekadašnji saborski zastupnik HSP-a dr. sc. Tonči Tadić, smatra da preporuku Europske komisije o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska neće provesti.

"Zajednička ribolovna politika u EU ne funkcionira dobro i zato EU želi da se zemlje članice same pobrinu za taj dio, ali, kao što vidite, država to ne želi. Gospodarski pojas podrazumijeva punu jurisdikciju. Kad proglasimo gospodarski pojas, zbog administracije smo u problemu jer smo za to i odgovorni. Kažem da imamo sindrom turista' , to jest da o Jadranu razmišljamo samo u vrijeme godišnjih odmora, i to koju ćemo ribu jesti. Nikoga kod nas nije briga za more, a koja je važnost gospodarskog pojasa, govori podatak što su Island i Norveška zbog njega odustali od EU. Norvežanima se na udaljenosti 200 nautičkih milja nalaze najvažniji resursi - nafta i riba, a i Island je odustao od EU jer je proglasio gospodarski pojas, a tu imaju najvažniji resurs - ribu".

"Nažalost, Republika Hrvatska nije napravila ništa u vezi organizacije obalne straže i učinkovitog nadzora pa je pitanje - ako se i proglasi, kako ćemo ga nadzirati?", kaže Soldo za tportal.hr. Odgovornost države je da proglasi hrvatski gospodarski pojas, no i da ga provodi, a u tome je i najveći problem.

Foto: freepik.com


Tagovi

Gospodarski pojas Ruža Tomašić Alen Soldo Tadić Island Norveška Riba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priprema je gotova.. a sadnja je u tijeku