Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska amazona
  • 07.09.2017. 09:00

Hidroelektrane će ugroziti rijetku dunavsku jesetru

Mura je rijeka u kojoj živi najviše vrsta riba u Sloveniji, a gradnjom hidroelektrana bi bile u opasnosti i druge ugrožene vrste. Gradnja će imati posljedice i na dijelove Mure u Hrvatskoj.

Foto: Bigstockphoto/Kletr
  • 989
  • 88
  • 0

WWF Adria i koalicija udruga - slovenske Moja Mura i Društva za proučavanje riba, austrijska Naturschutzbundom, mađarska Drava Federation i hrvatska ZEUS, pokrenule su međunarodnu peticiju za očuvanje rijeke Mure u Sloveniji. Naime, Slovenija planira izgraditi osam hidroelektrana na više od 50 kilometara iznimno vrijednih riječnih staništa Mure što predstavlja ozbiljnu prijetnju slovenskom dijelu "Europske Amazone" te bi imalo posljedice i na dijelove Mure u Hrvatskoj.

Iz WWF-a i partnerskih udruga poručili su da ekolozi neće dopustiti uništenje rijeke Mure i pozvali sve zainteresirane strane u Sloveniji i susjednim zemljama da poduzmu mjere i potpišu peticiju Ireni Majcen, slovenskoj ministrici za okoliš, na stranici www.amazon-of-europe.com i tako pomognu zaustaviti plan izgradnje hidroelektrana.

Mura je dom osjetljivih staništa ugroženih vrsta

"Odluka o izgradnji prve brane na Muri kod Hrastje-Mota je pred vratima. Ovaj projekt je samo pokretač za izgradnju sljedećih sedam brana. Izgradnja osam hidroelektrana imala bi izuzetno negativan utjecaj na Muru, koja je dio ekološke mreže Natura 2000 i dom osjetljivih staništa ugroženih vrsta kao što su orao štekavac, crna roda i vidra. Mura je također rijeka u kojoj živi najviše vrsta riba u Sloveniji te ovdje nalazimo i rijetke vrste kao što je dunavska jesetra", rekao je Arno Mohl iz WWF-a.

Udruge upozoravaju da plan izgradnje brana krši nacionalno i europsko zakonodavstvo. Štoviše, hidroelektrana Hrastje-Mota bi bila prva hidroelektrana ovog tipa izgrađena na području Natura 2000 i postavila bi grozan presedan, koji bi mogli slijediti i na drugim iznimno vrijednim rijekama u cijeloj Europi. Jedinstvene prirodne rijeke, poput rijeke Mure u Sloveniji, postale su rijetkost u Europi i trebale bi biti zaštićene za buduće generacije.

Ekolozi očekuju odbijanje gradnje

"Izvješće o procjeni utjecaja na okoliš prve planirane brane kod Hrastje-Mota utvrdilo je da bi izgradnja brane prouzrokovala prekomjerne štetne utjecaje na okoliš. Očekujemo da će izgradnja brane Hrastje-Mota, kao i ostalih sedam planiranih brana, biti odbijena od strane Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja", poručila je Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje "Spasimo Muru!".

Mura je dio ekološke mreže Natura 2000 i dom osjetljivih staništa ugroženih vrsta kao što su orao štekavac, crna roda i vidra.

"Zahtijevamo da politički lideri tretiraju rijeku i očuvana močvarna područja kao dio nacionalne sigurnosti, zdravlja i ekonomskog razvoja", rekao je Stojan Habjanič, predsjednik Udruge Moja Mura.

"Umjesto da uništavaju našu Muru, koja je tako važna za prirodu i ljude u regiji, potrebno je raditi na alternativnim, ekološki prihvatljivim energetskim rješenjima koja već postoje."

Onemogućit će migracije ugroženih vrsta riba

Izgradnja HE Hrastje-Mota imala bi nepovratne negativne učinke na austrijske, hrvatske i mađarske dijelove rijeke Mure, koji su također pod zaštitom mreže Natura 2000. Brana bi zaustavila slobodni protok rijeke i onemogućila migracije ugroženih vrsta riba. Zbog produbljivanja riječnog korita isušit će se poplavne šume, rukavci te poljoprivredne površine, a zbog gubitka prirodnih područja, koja zadržavaju velike vode, povećat će se mogućnost poplava u nizvodnim zajednicama.

"HE Hrastje-Mota ne samo da ugrožava jedinstvena staništa i vrste u Sloveniji, već bi izazvala katastrofu i u susjednim zemljama. Vjerujemo da ministrica Majcen to neće dopustiti", rekao je Mohl.

Obnova riječnih područja, najbolja protiv poplava

Prošle godine, slovensko Ministarstvo okoliša i prostornog uređenja, uz snažnu potporu slovenske Vlade, nominiralo je slovenski dio Mure da postane dio budućeg UNESCO-vog pentalateralnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav", koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom. Planirani bum hidroelektrana na rijeci Muri u snažnoj je suprotnosti čvrstoj želji Ministarstva i slovenske vlade za pružanje međunarodne zaštite tom području.

Potrebno je raditi na alternativnim, ekološki prihvatljivim energetskim rješenjima koja već postoje.

"Apsolutno je besmisleno uništiti netaknuti riječni krajolik uz činjenicu da se trenutno troše milijuni eura diljem Europske unije za obnovu riječnih područja, što se pokazalo kao najbolja zaštitna mjera od poplava, koja ujedno omogućava i održivi razvoj lokalnih zajednica", zaključio je Mohl.

WWF zajedno sa svojim slovenskim i međunarodnim partnerima poziva na ministricu Majcen da sačuva rijeku Muru i ne dopusti uništavanje prirodnih staništa, koji štite od poplava i predstavljaju temelj održivog razvoja Pomurske regije.

Foto: Bigstockphoto/Kletr


Tagovi

Dunavska jesetra Europska Amazona Mura Ugrožene vrste Hidroelektrana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]