Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarski ribolov
  • 23.02.2021. 16:30

Gospodarski ribolov ronjenjem: Što, kada i kako se smije sakupljati?

Primjerice, koralje se smije prikupiti isključivo uz upotrebu ronilačkih aparata i sjekirice za rezanje koji moraju biti upisani u povlasticu, stoji između ostalog u prijedlogu Pravilnika.

Foto: Bigstock/ Mrak.Hr
  • 1.573
  • 74
  • 0

Otvoreno je savjetovanje na temu Prijedlog pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova ronjenjem, obavijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Ovim se pravilnikom propisuje način obavljanja gospodarskog ribolova na moru, a u koji spada sakupljanje morskih organizama i izlov morskog crva, namjena pojedinih ribolovnih alata i opreme te prostorno - vremenska ograničenja za sakupljanje i izlov u određenim dijelovima ribolovnog mora, lovostaj i minimalne veličine za pojedine vrste, dozvoljena masa ulova pojedinih vrsta morskih organizama ostvarenog u ribolovnom moru Republike Hrvatske.

Nadalje, određuju se uvjeti i način izdavanja Odobrenja za sakupljanje spužvi, koralja, školjkaša, morskih puževa, bodljikaša i plaštenjaka (u daljnjem tekstu: Odobrenje), kriteriji za izdavanje , sadržaj obrasca, uvjeti pod kojima je moguće prenositi Odobrenje, sadržaj i način vođenja njegova registra te Registar ronioca za sakupljanje koralja.

Što se i kada može sakupljati?

Što se tiče sakupljanja morskih organizama, ono pojašnjavaju iz Ministarstva, podrazumijeva vid gospodarskog ribolova koji se obavlja neposredno od strane ribara ronjenjem te uključuje sakupljanje spužvi, koralja, školjkaša, morskih puževa, bodljikaša i plaštenjaka.

Koralje se smije prikupiti isključivo uz upotrebu ronilačkih aparata i sjekirice za rezanje koji moraju biti upisani u povlasticu, zabranjeno je od 1. prosinca do 31. ožujka te od 1. srpnja do 31. kolovoza.

Izlov morskog crva smije se obavljati isključivo ronjenjem na dah te uz upotrebu ribolovnog alata trapula za lov velikog morskog crva i/ili priručne opreme koji moraju biti upisani u povlasticu. U izlovu je dopušteno korištenje najviše 20 trapula. 

Sakupljanje spužvi smije se obavljati ronjenjem na dah ili uz upotrebu ronilačkih aparata i uz upotrebu priručne opreme za sakupljanje drugih morskih organizama ili ručno, pri čemu ronilački aparati i priručna oprema moraju biti upisani u povlasticu. Sakupljanje se smije obavljati na način dio spužve treba ostaviti na staništu radi daljnje regeneracije, a moraju se iskrcati cijele.

Zabrana vrijedi od 1. studenog do 31. svibnja, a zabranjeno je sakupljanje, držanje na plovilu, prebačaj, iskrcaj i stavljanje na tržište spužvi čija duljina najvećeg promjera iznosi manje od 10 cm.

Sakupljanje ostalih morskih organizama podrazumijeva školjkaše, morske puževe, bodljikaše i plaštenjake, a smije se obavljati ronjenjem na dah ili uz upotrebu ronilačkih aparata i uz upotrebu priručne opreme za sakupljanje drugih morskih organizama ili ručno, pri čemu ronilački aparati i priručna oprema moraju biti upisani u povlasticu.

"Zabranjeno je sakupljanje svih vrsta morskih ježinaca osim vrsta hridinski ježinac (Paracentrotus lividus) i crni ježinac (Arbacia lixula) te bodljikaša iz razreda trpova (Holothuroidea)“, stoji u Prijedlogu.

Dodatne informacije o Prijedlogu Pravilnika potražite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 13. ožujka 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Savjetovanje Prijedlog Pravilnika Gospodarski ribolov Ronjenje Koralji Spužve Morski crv


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]