Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FISHNET
  • 10.08.2023. 09:00

FISHNET - novi sustav prijave potpora u ribarstvu

U produkciju je pušten sustav kojim će ribari, uzgajivači, riboprerađivači i drugi korisnici moći brže, lakše i jednostavnije sudjelovati u provedbi mjera potpore.

Foto: Depositphotos/mrak.hr
  • 719
  • 64
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je uspostavilo i, kako navode, pustilo u produkciju sustav FISHNET kojim će ribari, uzgajivači, riboprerađivači i drugi korisnici moći brže, lakše i jednostavnije sudjelovati u provedbi mjera potpore u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine.

"Ovim sustavom digitalizirat će se cijeli proces provedbe potpora iz navedenog Programa te će se svaka razmjena informacija i dokumentacije između korisnika i tijela u sustavu upravljanja i kontrole provedbe Programa obavljati u digitalnom obliku", priopćili su iz Ministarstva.

Korisnici će kroz FISHNET podnositi zahtjeve za potporu, isplatu, kontrolu na terenu i sve druge zahtjeve, a na isti način će dostavljati i popratnu dokumentaciju.

Isto tako, kroz njega će se obrađivati zahtjevi, izdavati rješenja, izvještaji kontrole na terenu i odvijati sva druga razmjena podataka i dokumentacije s korisnicima. "Digitalna dostava podataka i dokumentacije zamijenit će dosadašnju fizičku dostavu čime će se uvelike uštedjeti i vrijeme i novac, a što će sve imati utjecaja na efikasniju provedbu Programa", navode iz Ministarstva.

Napominju i da će se koristiti za sve mjere potpore koje se financiraju iz fondova EU namijenjenih ribarstvu, a čime će se osim ispunjavanja obveze dane EU propisima, u velikoj mjeri smanjiti administrativno opterećenje kako korisnika tako i tijela koja obrađuju zahtjeve, te time pojednostavniti i ubrzati postupci provedbe potpora.

Uz to, u narednom razdoblju predviđena je integracija sustava FISHNET s Nacionalnim identifikacijskim i autentifikacijskim sustavom (NIAS) preko sustava e-Poljoprivreda, a čime će se osigurati još u većoj mjeri jednostavna, brza i sigurna razmjena podataka, zaključili su iz Ministarstva. 

Korištenje ovog sustava je u jednom dijelu već započelo početkom ove godine, kada su ribari podnosili zahtjeve za potporu i popratnu dokumentaciju u okviru mjere I.9. "Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti“ kroz tadašnji privremeni sustav za prijavu potpora, kao preteču FISHNET sustava. Nakon nje, kažu, prva sljedeća mjera koja će se provoditi kroz FISHNET je III.1. "Pripremna potpora" namijenjena lokalnim inicijativama u ribarstvu, kao potpora u pripremi lokalnih razvojnih strategija za razdoblje 2021.-2027. godine.


Tagovi

FISHNET Ministarstvo poljoprivrede Prijave Potpore Novi sustav Ribarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.