• Brexit
  • 27.11.2017. 12:00

Europski ribari strahuju zbog gubitka britanskog mora

Skupina nizozemskih ribara kaže kako će Brexit uzrokovati kolaps za 50% njihove ribarske flote.

Foto: Bigstockphoto/Wolk
  • 399
  • 32
  • 0

Europski ribari strahuju od katastrofe bez presedana nakon što Britanija zbog izlaska iz Europske unije ponovno preuzme kontrolu nad vlastitim vodama.

Skupina nizozemskih ribara kaže kako će Brexit uzrokovati kolaps za 50% njihove ribarske flote. Tim Visser, predstavnik nizozemske ribarske industrije, izjavio je kako bi se lokalna gospodarstva mogla srušiti ako njihove ribarske flote budu morale izlovljavati samo na nizozemskim vodama, navodi express.

Do zabrinutosti je došlo kada je Michael Gove, tajnik za okoliš, ponovio britanske planove za povratak kontrole nad vodama Velike Britanije nakon Brexita.

Europska unija je uspjela uvelike regulirati ribarsku politiku, a ponajviše zbog bijesa britanskih ribara koji moraju dijeliti svoju vodu s drugim zemljama EU.

"Ovo je katastrofa koja će imati veliki utjecaj na Europu i vrlo loš domino efekt. Ako se zaustave ribarski brodovi, sve će propasti i gospodarstvo će se srušiti", rekao je Visser.

Ribar Guido Betsema, koji čak 80% godišnje ribari u britanskim vodama, rekao je da je Brexit "poput čudovišta koja izlazi iz dubina". On je uz svog oca u britanskim vodama lovio od kada je bio dijete i kaže da ima osjećaj kao da Britanija krade njihovu vodu.

"Ovo je moja voda, poznajem ju poput svog dlana!", poručio je Betsema.

Foto: Bigstockphoto/Wolk9


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi