Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarska industrja
  • 04.05.2015. 07:15

EU prijeti Tajlandu zabranom uvoza ribe

Zbog zabrane uvoza ribe u EU, Tajland bi mogao izgubiti oko milijardu dolara na godinu.

Foto: depositphotos.com,
  • 378
  • 35
  • 0

Zbog zabrane uvoza ribe u EU, Tajland bi mogao izgubiti oko milijardu dolara na godinu. Osim ako nešto ne poduzme po pitanju ilegalnog ribolova. Treći svjetski proizvođač morske hrane, Tajland, ostao je posramljen kada je prošlog tjedna dobio žuti karton od EU zbog toga što je ilegalni ribolov još uvijek teška tema za tamošnje gospodarstvo. Kontrole i kazne pri evidentiranju ilegalnih robolovaca nisu prema mišljenju EU dovoljne da dopusti uvoz njihovih proizvoda, a tamošnji su čelnici pozvani da se prilagode internacionalnim standardima.

Crveni karton i eventualna zabrana uvoza ribe uslijedila bi ukoliko se ta zemlja ne uspije prilagoditi pravilima unutar šest mjeseci, kako upozorava Europska komisija. Tajlandski ministar poljoprivrede Petipong Puengbun Na Ayudhya rekao je novinarima kako bi ih zabrana mogla koštati i do 30 milijardi bahta na godinu (927 milijuna dolara) - što si ta nacija ne može dopustiti.

Ilegalni ribolov u Tajlandu

"Uvjeren sam kako su privatni sektor, ribari i radnici u ribarstvu svjesni da će, ukoliko ne uspiju riješiti problem, naša ribarska industrija pretrpiti strašne probleme" rekao je za tajlandske medije. Tajlandska ribarska industrija zauzima 40% izvoza hrane te zemlje i okosnica je ekonomije. Tamošnja proizvodnja škampa najveća je u svijetu, no zbog otpužbi da se pritom izrabljuje ljudski rad i trguje ljudima, te ilegalno trguje, bacilo je sjenu na cijelu priču, dok Vlada uspješno zatvara oči.

Tajlandska diktatorska vlast planira dignuti na noge poljuljanu ekonomiju i to upravo borbom protiv ilegalnog ribolova, uključujući plan da isključe sve GPS uređaje na brodovima. Petipong je izjavio kako je bio uvjeren da će Bangkok uspjeti zadovoljiti zahtjeve mjesečnog roka koji je zadala EU, dodajući kako je vlast već dala veće ovlasti lučkim radnicima i službenicima koji nadziru ribarske brodove.

No takav prijedlog zakona još uvijek čeka ostvarenje u praksi, a to se neće dogoditi još barem 60 dana. Zloupotrebe u ribarskoj industriji i trgovanju ljudima na Tajlandu osuđene su od strane EU, što je duboko razočaralo tajlandske dužnosnike koji su optužili Bruxelles da ne uzima u obzir mjere koje su poduzete u zanjih šest mjeseci od strane vlasti koja je učinila sve u svojoj moći da spriječi kriminalne radnje. Belize, Guinea, Kambodža i Šri Lanka pogođene su europskim zabranama uvoza u prošlosti.

Foto: depositphotos.com, @robert_g


Tagovi

Petipong Puengbun Na Ayudhya Proizvodnja škampa Ilegalni ribolov Tajland Zabrana uvoza Internacionalni standardi Zloupotrebe Trgovanje ljudima


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."