Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete na ribnjacima
  • 28.03.2019. 13:30

Država daje 20 milijuna kuna za štete od ptica na šaranskim ribnjacima

Na osnovu istraživanja stručnjaka Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore za štete na šaranskim ribnjacima.

Foto: Pixabay/MabelAmber
  • 1.493
  • 88
  • 0

Na osnovu dugogodišnjeg istraživanja stručnjaka Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS), Ministarstvo poljoprivrede ovog je ožujka usvojilo Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore za štete od raznih vrsta ptica, posebice kormorana te ostalih životinja na šaranskim ribnjacima, a na temelju kojega je previđeno u 2019. godini dodijeliti bespovratna novčana sredstva u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna.

Tijekom proljeća i jeseni na ribnjacima se zadržavaju velika jata selica iz sjeverne Europe, koje zajedno čine zamjetne štete uzgajivačima slatkovodne ribe.

Prof.dr.sc. Anđelko Opačak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek rekao je: "Za 14 tisuća hektara šaranskih ribnjaka i proizvodnju koju tamo imamo, a koja iznosi oko tri tisuće tona ukupne proizvodnje slatkovodne ribe, država želi pomoći proizvođačima ribe potporama iz nacionalnih sredstava uz suglasnost Europske komisije."

Očuvanje flore i faune

Potpore se dodjeljuju u skladu s proizvodnom površinom i prinosom pojedinih šaranskih ribnjaka, a može se uvećati za ribnjake na strogo zaštićenim područjima

"Radi se o oko 20 milijuna kuna na godišnjoj razini jer to nisu samo mjesta proizvodnje ribe, već i mjesta za očuvanje flore i faune, pogotovo divljih vrsta, a njih je, nažalost, sve manje i manje", istaknuo je prof. Opačak.

Odobrenjem ove potpore, Europska komisija je, kao i Hrvatska, prepoznala nužnost isplate novčanih naknada kako bi se pomoglo uzgajivačima slatkovodne ribe. Uzgajivači imaju rok do 1. travnja prijaviti nastale štete na ribnjacima koje je za sada teško objektivno provjeravati na terenu.

Što je prof.dr.sc. Anđelko Opačak još rekao, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Anđelko Opačak Šaranski ribnjaci Slatkovodne ribe Štete od ptica Potpore


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com