Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit riba
  • 15.03.2019. 18:00

Dobrobit riba: EU treba jedinstven sustav i zakone za uzgoj riba

Moramo napraviti takva uzgajališta u kojima ćemo moći uzgajati ta čuvstvena bića, ribu koju svi volimo na način primjeren sadašnjem vremenu, rekao je europarlamentarac Ivan Jakovčić na sjednici o Pravilima o dobrobiti životinja u akvakulturi.

Foto: Depositphoto/photography33
  • 1.650
  • 89
  • 0

Europska komisija treba postaviti jedinstvene kriterije i uvjete za uzgoj riba u uzgajalištima, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić u raspravi na plenarnoj sjednici o Pravilima o dobrobiti životinja u akvakulturi.

Hrvatska je jedna od onih zemalja koja ima dugotrajna iskustva u uzgoju riba u akvakulturi. Desetljećima je to praksa u Hrvatskoj i u mojoj regiji Istri gdje postoje uzgajališta brancina i školjaka”, kazao je Jakovčić, priopćeno je iz njegova ureda.

Kako je dodao, dobro mu je poznato što sve naši uzgajivači čine kako bi pokazali koliko im je stalo do dobrobiti riba koje uzgajaju. "Nema nikakve sumnje da će uzgajališta biti ona mjesta od kuda ćemo u sve većoj mjeri ribu dobivati na naš stol. Sve manje će biti izlovljene ribe, a sve više ribe iz uzgajališta”, upozorio je Jakovčić. 

Jedinstven sustav i zakoni za uzgoj riba 

Smatra da smo za takvo stanje djelomično i sami krivi jer nas okružuju “plastična” mora i oceani. "Stoga ćemo se morati potruditi “napraviti takva uzgajališta u kojima ćemo moći uzgajati ta čuvstvena bića, ribu koju svi volimo na način primjeren sadašnjem vremenu”, naglašava Jakovčić. 

U raspravi na plenarnoj sjednici ukazao je i na značaj svih napora koje Europska unija ulaže i na zahtjeve koje zastupnici postavljaju vezano uz uzgoj, preradu i prijevoz ribe. “Pozivam Europsku komisiju da stvori jedinstven sustav i zakone koji će na cijelom području Unije, ali i u zemljama s kojima surađujemo, omogućiti uzgoj ribe na način na koji mi smatramo da je potreban”, zaključio je zastupnik, navodi se u priopćenju.  

Inače, još u siječnju su zastupnici uputili sljedeće pitanje: "Komisija je u studenom objavila studiju i izvješće o dobrobiti riba tijekom prijevoza žive ribe, skrenuvši pozornost na neprimjerenost aktualne prakse i neusklađenost između različitih mjera koje se poduzimaju na nacionalnoj razini.

Međutim, unatoč zaključku da su diljem Europe standardi sve niži te usprkos pozivima Parlamenta i Vijeća da se učini više po tom pitanju, Komisija nije ponudila nijedan prijedlog za poboljšanje.

Važna je dobrobit riba 

Povrh toga, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) naglasila je da su ribe čuvstvena bića, a Europska federacija proizvođača u akvakulturi u svojem kodeksu ponašanja često spominje dobrobit riba. Sve se više uviđa da upravljanje zdravljem životinja, produktivnost uzgoja i predodžbe potrošača treba promatrati u kontekstu dobrobiti riba.

Kako Komisija obrazlaže ignoriranje poruka Parlamenta, Vijeća i predmetnog sektora u vezi s propustima u području dobrobiti riba? S obzirom na to da na razini država članica postoje primjeri učinkovitih pravila o omamljivanju životinja prije klanja, da se norme prijevoza u nekim slučajevima ne provode samo zato što ne postoje planovi za nepredvidive situacije, da je odgovarajući smještaj preduvjet za zdravlje ribe i da su sve strane svjesne važnosti boljeg osposobljavanja, hoće li se Komisija obvezati na uvođenje zakonodavnih zahtjeva u području dobrobiti životinja u akvakulturi kako bi se osigurala usklađenost najboljih praksi u cijeloj Europskoj uniji?"


Tagovi

Dobrobit riba Uzgajališta Zakoni Dobrobit životinja Ivan Jakovčić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!