Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Periska
  • 13.07.2013.

Čisto more u Kaštelima iznjedrilo perisku

Upravo povratak periski najbolji je znak kako je more u Kaštelima opet čisto - veli kaštelanska ekologinja prof. Ivna Bućan, koja ih je primijetila jučer na lukšićkoj plaži u neposrednoj blizini bivšeg hotela ‘Palace’

  • 444
  • 15
  • 0

More u Kaštelima opet je čisto! Nakon gotovo 30 godina u Kaštelanski zaljev ponovno se vratila periska, ili luščura, kako je Kaštelani zovu. Inače, najveća školjka Jadrana i Sredozemlja, koja naraste i do metra, poznata je i kao endem Sredozemlja.

"Evo, ovo je najbolji dokaz kako u Kaštelima, gdje je davnih dana i započeo hrvatski turizam, napokon opet imamo čisto more. Zadnje luščure u Kaštelanskom zaljevu viđene su još prije davnih 30 godina. Naravno, zagađivačka industrija koja je bila smještena uz samu obalu učinila je svoje. Doslovno su bile istrijebljene s ovog područja, ali, evo, opet se vraćaju. Upravo njihov povratak najbolji je znak kako je more u Kaštelima opet čisto", veli kaštelanska ekologinja prof. Ivna Bućan, koja ih je primijetila jučer na lukšićkoj plaži u neposrednoj blizini bivšeg hotela “Palace”.

Strože kontrole

Veliki doprinos njihovu povratku, veli Bućan, imaju i strože kontrole ilegalnih ispusta fekalija u more, problem s kojim su Kaštela dugo bila suočena.

"Luščura je strogo zaštićena i za vađenje iz mora zabranjena školjka. Kazne za njezin izlov jako su visoke, a primamljiva je za izradu suvenira. Zapravo, vrijedan je njezin sedef - njezina ljuštura. Raste na dubini i do 20 metara, a najveći neprijatelj su je koćarenje i sidrenje. Za sada je u Kaštelanskom zaljevu sigurna jer se u njemu ne koćari, a nema ni pretjeranog sidrenja", kaže Bućan, navodeći kako su u svijetu izrazito cijenjene i strogo zaštićene vrste. Stanište luščure u Kaštelima je najčešće među morskom travom (Posidoniom) koja je inače mjesto mrijesta ribe i rasta morskih stanovnika.

Koliko je zaštićena izvan granica Hrvatske, svjedoči i zanimljiv podatak kako su ronioci s neposredne blizine nasukanoga kruzera “Costa Concordia” izvadili veliki broj periski i premjestili ih na druge sigurne lokacije. Eto, luščura je nagovijestila sigurno kupanje u Kaštelima, kao što su na to ukazali i posljednji rezultati monitoringa mora koji obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo, a značajan utjecaj na ove dobre vijesti svakako ima i projekt Eko-Kaštelanski zaljev.

Autor: Jakov Žarko,


Tagovi

Čisto more Kaštele Periske Sidrenje Luščura Eko-Kaštelanski zaljev