Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tune
  • 16.10.2013. 12:14

Ante Gotovina pokrenuo vlastiti uzgoj tune

Za svoju je tvrtku, pod nazivom Pelagos Net Farma, Gotovina od HAMAG-a dobio jamstvo, a od Hrvatske banke za obnovu i razvoj, dobio je i kredit

Foto: free-picture.net
  • 1.779
  • 84
  • 0

Ante Gotovina bavit će se uzgojem tune, a kako doznajemo iz Globusa, od Hrvatske banke za obnovu i razvoj, dobio je kredit u iznosu od 7,998.511,00 kuna, a Hrvatska agencija za malo gospo­darstvo i investicije, za polovicu tog kredita dala je i jamstvo. Više od polovice novca iz kredita, utrošeno je na dio kvote za izlov tune od 22 tone koju je Gotovina otkupio od privatnika, a oko 40% preostalog kredita, uložit će u opremu i kupnju broda. Gotovina inače ima pravo na kvotu od 40 tona tune, a preostalih 18 tona dobio je na natječaju Ministarstva poljoprivrede.

Za svoju tvrtku pod nazivom Pelagos Net Farma, Gotovina je od HAMAG-a dobio jamstvo u iznosu od 3,999.255,50 kuna. Riječ je o jednom od osam HAMAG jamstvenih programa potpore malih poduzetnika, a Gotovina se prijavio za jamstveni program “Rast”. Nakon jamstva kojeg je dobio početkom lipnja, Gotovina je stekao sve uvjete za dobivanje HBOR-ova kredita, koji je ubrzo i realiziran. Prema navodima Slobodne Dalmacije, riječ je o Programu za malo i srednje poduzetništvo, pa je Gotovina pod uvjetima tog Programa dobio kredit na 10 godina, a prve dvije godine su poček. Prema kreditnom kalkulatoru HBOR-a, Gotovina će u prve dvije godine počeka mjesečno plaćati oko 20 tisuća kuna, a sljedećih osam godina otplate kredita mjesečno će ratu plaćati oko 86 tisuća kuna.

Ante danas ima vojnu mirovinu i prima mjesečno 5700 kuna tisuća kuna. Mogao je tražiti i invalidsku i tako povećati primanja na iznos od 9200 do 14.000 kuna, ali nije htio. Odlučio je pokrenuti biznis i danas njegova tvrtka zapošljava 12 ljudi”, otkriva za Slobodnu Dalmaciju njegov prijatelj.

Pelagos Net Farmu, koja je osnovana u siječnju ove godine, Zadarska županija je izabrala na Natječaju za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tuna. Riječ je o koncesiji za površinu od 60 000 m2, na kojoj se u kavezima može uzgojiti 450 tona tune godišnje. Suosnivač Gotovinine tvrtke je i poduzetnik Milan Mandić iz Biograda, koji se preko svoje tvrtke Jadran tuna, već desetak godina bavi marikulturom. Lokacija na kojoj će Gotovina uzgajati tunu inače je u neposrednoj blizini uzgajališta Jadran tune, koje je puno veće i ima 140 000 m2, a na njemu se može uzgojiti 1050 tona ribe godišnje. Gotovina i Mandić, po tim bi procjenama, u svojim uzgajalištima zajedno mogli uzgojiti do 1500 tona tune godišnje.

Foto: free-picture.net


Tagovi

Uzgoj tune Pelagos Net Farma Milan Mandić HAMAG HBOR Ante Gotovina Kredit

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]