Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 25.01.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Alarmantna situacija u koćarenju - skupa nafta i uvoz ribe iz trećih zemalja vezali brodove

Troškovi su povećani, pitanje je isplativosti posla, a poslovanje nije niti na pozitivnoj nuli. Mladih kapetana i ribara nema, upozorio je predsjednik Odbora za ribarstvo u HPK, Petar Baranović

Foto: Boris Stanić
  • 1.675
  • 100
  • 0

Kada je riječ o stanju u sektoru ribarstva odnosno u plivaličarskom ribarstvu i koćarenju, oba imaju dosta složenu situaciju, pri čemu je povoljnija u plivaličarskom budući da su bolje iskoristili sredstva iz EU fondova i imaju riješen plasman ribe - sve što ulove trže po adekvatnim cijenama, istaknuto je iz Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore nakon nedavnog sastanka s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Međutim, upozorio je predsjednik Odbora Petar Baranović, u koćarenju je alarmantna situacija jer se ono temeljilo na jeftinoj nafti i organiziranom izvozu na talijansko tržište, a toga više nema. Flota je ostala s istim problemima, a svi trgovci danas koriste opremu koju su naglašeno isfinancirali upravo iz fonda predviđenog za ribare, da bi sada uvozili ribu iz trećih zemalja te bili konkurenti domaćim ribarima na tržištu.

Zbog svega navedenog koćari nemaju gdje prodavati ribu, preostalo im je samo domaće tržište zbog čega su neki brodovi prisilno vezani.

"Troškovi su povećani, te je dovedena u pitanje isplativost posla, a poslovanje nije niti na pozitivnoj nuli. Mladih kapetana i ribara nema i koćarenje generalno doživljava svoj debakl na priobalju i otocima. O tome se ranije razgovaralo s ministricom te je ona donijela neke dobre odluke, ali realizacija i dinamika provođenja odluka je prespora", naglasio je dodajući da je i premijer Andrej Plenković upozoren na stanje ribarske flote u Hrvatskoj.

"U prošloj omotnici nismo napravili dovoljno, a sad ćemo vidjeti što će biti s ovom, pri čemu HPK svakako mora imati pristup davanju prijedloga i rješenja jednako kao HOK i HGK“, izjavio je Baranović.

Baranović: Oni koji su napravili najveću štetu danas su sukreatori ribarske politike

Članovi Odbora zaključili su i kako je potrebno napraviti analizu trenutnog stanja u ribarstvu i akvakulturi kako bi se prikazali svi trendovi u sektoru, ali i na koji se način troše ili će se trošiti buduća sredstva iz EU fondova. Zatražili su također da im se omogući uvid u strateški dokument o akvakulturi koji nije javno dostupan na stranicama Ministarstva poljoprivrede te da se isti iskomunicira sa svim dionicima na terenu kako bi se vidjelo koje će se mjere raspisivati.

Na sjednici je najavljeno kako će se simpozij za morsko i slatkovodno ribarstvo održati od 29. do 31. ožujka u Vukovaru, a zatraženo je i sudjelovanje HPK kao partnera u organizaciji spomenutog simpozija.


Tagovi

HPK Petar Baranović Sastanak Koćarenje Alarmantna situacija Ribolov Odbor za ribarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.