Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarstvo
  • 19.09.2013. 10:25

12 milijuna eura za ribarstvo na čekanju

Spora država - na čekanju je 12 milijuna € za ribarstvo

Foto: RGBStock.com
  • 551
  • 53
  • 0

Predstavnici Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede u Bruxsellesu su krajem prošlog tjedna predstavili program korištenja sredstava iz EU, navodi Glas Istre. No program se odnosi na sredstva koja se trebaju utrošiti u ovoj godini, a riječ je o osam i pol milijuna eura koje Hrvatska može dobiti u sektoru ribarstvo. Kad se tome pribroje i sredstva iz državnog proračuna koja moraju biti osigurana, govorimo o iznosu od oko 12 milijuna eura.

Ribarski predstavnici s pravom negoduju i smatraju da je Uprava taj program trebala izraditi još na proljeće, no - što je tu je. Postoje nagađanja da je šest milijuna eura rezervirano za privremeno ili stalno povlačenje zainteresiranih obrtnika i vlasnika tvrtki iz ribarstva, dok je druga polovica namijenjena marikulturi i preradi ribe. Pitanje je zašto se ništa ne ulaže u napredak i modernizaciju te gospodarske grane. Ribari već dugo upozoravaju da pregovori Hrvatske s Europskom unijom u poglavlju ribarstva nisu bili dobri te da se nismo izborili za ono za što smo trebali. Planovi upravljanja, koje je Hrvatska već trebala usvojiti, naime, EU još nije odobrila, a pitanje je hoće li se u dogledno vrijeme složiti s njima.

Ovih dana se u Zagrebu ponovo sastaje skupina koja je zadužena za izradu tih planova. Predsjednik Ceha ribara Hrvatske Vladan Bojić, za Glas Istre kaže da će vjerojatno pokušati odgovoriti na primjedbe EU-a, koja želi konkretne i detaljne podatke o ulovima i upotrebi alata, što u Hrvatskoj očito ne postoji. S druge strane, još je neizvjesno hoće li Unija pristati na neke izuzetke koje smo zatražili, poput veličine oka i visine pojedinih mreža. No, mišljenje je ribarskih predstavnika da se Hrvatska za te izuzetke od onoga što je propisano Mediteranskom uredbom trebala izboriti u pregovorima. U problemima su i plivaričari jer u Mediteranskoj se uredbi spominje visina njihovih mreža, koja bi trebala biti puno niža od one koju sada koriste. Protiv nižih mreža pobunili su se i Talijani te Slovenci.

Ni kočari nisu zadovoljni, a njihova koordinacija je dogovorila sastanak u Ministarstvu na temu poskupljenja goriva i poticaja. Neke informacije govore da bi država i dalje mogla štititi cijenu od pet kuna za litru plavog dizela, odnosno ribarima nadoknađivati razliku u cijeni. Problem bi, međutim, mogao biti s potporama koje su se prestale isplaćivati ulaskom u EU.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Uprava za ribarstvo Vladan Bojić Visina mreže Ceh ribara Hrvatske Modernizacija Potpore


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."