Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leguminoze
  • 15.01.2018. 12:00

Žuti zvjezdan ili svinđuša - leguminoza za ispašu ili sjenažu

Žuti zvjezdan ili svinđuša nije zahtjevna vrsta, pa se može uzgajati na plitkim i dubokim, plodnim i siromašnim, suhim i vlažnim zemljištima.

  • 3.872
  • 63
  • 0

Žuti zvjezdan ili svinđuša je višegodišnja leguminoza pogodna za različite načine uzgoja: kao čisti usjev ili s drugim travama. Može se koristiti za ispašu stoke ili se suši i upotrebljava kao sjenaža. Životni vijek te biljke je pet, sedam i više godina.

Voli nezakorovljeno zemljište

Prema riječima diplomirane inženjerke ratarstva i povrćarstva Milice Popadić zbog sporog razvoja na početku vegetacije, žuti zvjezdan u plodoredu dolazi nakon usjeva koji ostavljaju nezakorovljeno zemljište. Poslije razoravanja zvjezdana trebalo bi sijati biljne vrste koje imaju plitak korijen, zato što dublji slojevi zemljišta ostaju osušeni i osiromašeni hranivima. U godini sjetve ova leguminoza se sporo razvija.

Kosidba 2-4 puta

Ako su uvjeti za rast i razvoj te biljke povoljni, prve se godine žuti zvjezdan može kositi jedan do dva puta, dok u drugoj i ostalim godinama dva do četiri puta. Treba reći da se u prva dva otkosa dobiva oko 70% ukupnog prinosa i dodati da se za ispašu stoke tijekom godine može koristiti tri ili četiri puta.

Pogodan za ispašu stoke, jer ne izaziva nadutost

Cvijet svinđuše sadrži gorke tvari. Stoka ga u vrijeme cvjetanja nerado jede, pa je preporučljivo da se životinje na ispašu pušta prije njegovog cvjetanja. Spremanjem sijena gorčina se gubi, stoka ga rado jede, te se košnja obavlja dok je ova biljka u cvijetu. Pri hranidbi preživača svježa zelena masa ne izaziva nadutost, tako da je žuti zvjezdan pogodan i za pašnjačko iskorištavanje. Sve krmne leguminoze, pa i zvjezdani, sa starošću biljaka značajno gube hranjivost, s tim da je smanjenje kvalitete znatno manje nego kod miješanih trava. Ova osobina ih čini pogodnim za spremanje kvalitetnog sjena.

Pogodan za sve tipove zemljišta - otporan na bolesti i štetnike

Kada je riječ o zemljištu, objašnjava da svinđuša nije zahtjevna vrsta, jer se može uzgajati na plitkim i dubokim, plodnim i siromašnim, suhim i vlažnim zemljištima. Dobro podnosi kiselu, a tako i alkalnu, pH reakciju. Za razliku od ostalih mahunarki, žuti zvjezdan najbolje podnosi kisela i zaslanjena zemljišta, kao i zemljišta siromašna fosforom. Ova biljka se također može uzgajati na zemljištima zaraženim vilinom kosicom i nematodama zato što je paraziti ne napadaju, a vrlo rijetko žuti zvjezdan napadaju biljne bolesti i štetnici poput glodavaca.

Otporan na ekstremne temperature, sušu u poplave

U pogledu agroekoloških uvjeta zahtjevi zvjezdana su skromni, pa u manje povoljnim uvjetima on daje veći prinos i rentabilniju proizvodnju od lucerne i crvene djeteline. Može se uzgajati u ravničarskim i brdsko-planinskim krajevima. Izuzetno je otporan i na visoke i niske temperature. Odrasle biljke mogu izdržati mrazeve do -25°C a mlade čak do -60°C. Kada je riječ o vodi, zahtjevi žutog zvjezdana su umjereni. On dobro podnosi sušu, dok 35-50 dana nakon plavljenja ova biljka može nastaviti normalan rast.

Uključiti leguminoze u intenzivnu proizvodnju stočne hrane

Na kraju treba reći i to da, ako se sagledaju sve karakteristike ove biljne vrste, postoje mnogi razlozi da se zvjezdan i druge leguminoze, uključe u intenzivnu proizvodnju voluminozne stočne hrane. Njihov uzgoj je posebice preporučljiv na parcelama koje ne odgovaraju uzgoju ostalih višegodišnjih mahunarki.

Foto: naturgucker.de-enjoynature.net / Flickr


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]