Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 25.01.2018. 14:30

Značajan rast izvoznih cijena ruske pšenice

Rusija je prošle godine proizvela rekordnih 139,3 milijuna tona žitarica od čega je za izvoz namijenjeno 45 milijuna tona, a najviše pšenice 35 miliijuna tona. I dok izvozne cijene ruske i ukrajinske pšenice bilježe rast, pada izvoz pšenice u Rumunjskoj i rastu cijene uljarica u Bugarskoj.

Foto: USDA NRCS/Flickr
  • 409
  • 25
  • 0

Rusija je u 2017. godini proizvela 139,3 milijuna tona žitarica, što je za 14,7 miljuna tona više u odnosu prethodni zabilježeni rekord iz 1978. godine kada je ta država požnjela 127 miliona tona žitarica. Najveći dio uroda 42,6 miljuna tona krenuo je u izvoz, čime je i izvoz 29,5% veći u odnosu na 2016. godinu kada je izvezeno 32,9 milijuna tona žitarica.

Tamošnji ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev je u studenom izjavio da bi Rusija u ovoj tržišnoj godini trebala izvesti oko 45 milijuna žitarica od čega će 35 miljuna tona biti pšenica.

Rast izvoznih cijena ruske pšenice

Kako izvještava UkrAgroConsult, ruska pšenica je na izvoznom tržištu proteklog tjedna zabilježila značajan rast cijena. Vrijednost mlinske pšenice sa 12,5% proteina narasla je za oko dolar po toni i dostigla je cijenu od 192-194 dolara po toni, dok se 11,5%-proteinskom pšenicom trgovalo po cijeni od 182-185 $/t.

Rast cijena ukrajinske pšenice

Ukrajinsko tržište žitarica je nakon blagdanskog zatišja ponovo oživjelo. Izvozne cijene ukrajinske pšenice tjedan za nama zatvorile su povećanjem. Najznačajniji rast i dalje bilježi cijena krmne pšenice, koja je tokom tjedna narasla za tri ​dolara po toni, dok je najmanji rast ostvarila pšenica sa 11,5% proteina koja je tjedan trgovanja zatvorila povećanjem od 1 $/t. Treba spomenuti i to da je 12,5%-proteinska mlinska pšenica takođe zabilježila rast i on se u prosjeku kretao oko dva dolara po metričkoj toni. Rast cijena ukrajinske pšenice donekle je ograničen jačanjem ponuda za izvoz pšenice iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i iz susjedne Rusije.

Ukrajinski izvoz žitarica smanjen za 9,5%

Izvoz žitarica iz Ukrajine je, u prvih šest mjeseci sezone 2017/18, za 9,5% manji u odnosu na isti period lani. Prema podacima koje je objavila ukrajinska vlada, ta zemlja je izvezla 11,7 miljuna tona pšenice, 3,8 miljuna tona ječma i 6,7 miljuna tona kukuruza, što je pad u odnosu na isti period prošle sezone kada je izvezeno je 12,3 miljuna tona pšenice, 4,4 milijunaa tona ječma i osam milijuna tona kukuruza.

Rastu cijene uljarica u Bugarskoj zbog snažne potražnje

Cijene bugarskog suncokreta na domaćem tržištu rastu zbog oživljavanja trgovine nakon novogodišnjih praznika i sada iznosi 344 dolara po toni. Već po tradiciji, uljana repica u ovom periodu ulazi u fazu slabe trgovine zbog manje ponude uljarica koja gura cijene. Međutim, dok je prošlogodišnji trend opadanja krenuo krajem rujna, trgovina u 2017. godini počela je opadati kasnije nego inače i to krajem prosinca.

Rumunjska smanjila izvoz pšenice

Rumunjska je, prema izvještaju UkrAgroConsult-a, u studenomu, izvezla 334 tisuća tona pšenice, odnosno za 20% manje nego u istom mjesecu 2016. lani. Egipat i dalje zadržava prvo mjesto među kupcima rumunske pšenice, dok je drugi najveći uvoznik Španjolska, a treba reći i to da je zabilježena veća potražnja rumunjske pšenice iz Jordana i Sudana.

Foto: USDA NRCS/Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.