Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupljenje žitarica
  • 20.01.2016. 08:30

Žitarice poskupljuju na svjetskim burzama

Na svjetskim robnim burzama cijena žitarice raste već dva dana zaredom, što nije zabilježeno dvije godine.

Foto: homeros/bigstock.com
  • 925
  • 104
  • 0

Rast cijena žitarica na svjetskim robnim burzama, dva dana zaredom, kao sada, nije zabilježen gotovo dvije godine. Raste i cijena sojine sačme odnosno u dva je dana porasla za 16 eura po toni.

Amerikanci poručuju da do daljnjega rasta cijena žitarica i uljarica neće doći, budući da izuzev usjeva u Južnoj Africi, ostali svjetski proizvođači predviđaju dobru i rodnu ovu 2016. godinu. U Rusiji i Ukrajini poljoprivrednici željno očekuju snijeg, kako bi zaštitio usjeve pšenice i ječma.

Ipak, naglašavaju stručnjaci, treba imati u vidu i mogućnosti promjene vremenskih uvjeta koja bi mogla utjecati na usjeve u Južnoj Americi, kao i onima u Sjevernoj Americi te Europi, no po pitanju pšenice i ječma za sada je situacija u svijetu, kako navode, zadovoljavajuća.

Sušni uvjeti odnose prinose pšenice

Jedino bi u Indiji suho vrijeme koje se nastavlja moglo pogoditi prinose žitarica i dovesti do opetovanog smanjenja u proizvodnji žitarica u 2016. Indijski Direktorat istraživanja na pšenici prognozira proizvodnju pšenice između 87 i 88Mt (96Mt u sezoni 2014/15), no državne zalihe će ublažiti utjecaj smanjene količine.

Foto: homeros/bigstock.com


Tagovi

Cijena žitarica Svjetske burze Sojina sačma Uljarice Vremenski uvjeti


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]