Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvještaj
  • 12.04.2023. 15:00

Žitarice globalno: Trgovina pada, kako izgleda prognoza proizvodnje pšenice?

Kukuruz se manje koristio u stočnoj hrani u EU, a porasla je upotreba pšenice u hrani na kineskom tržištu.

Foto: Depositphotos/Marienko64
  • 4.163
  • 238
  • 0

Globalna trgovina žitaricama u 2022/23. je dodatno revidirana naniže, dok je prognoza za svjetsku proizvodnju pšenice za 2023. neznatno porasla u odnosu na prošli mjesec.

Naime, najnovija prognoza Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO pokazuje da je svjetska proizvodnja žitarica neznatno povećana na 2.777 milijuna tona. U odnosu na prošlu godinu nivo je niži za 1,2 posto. Do povećanja je došlo zbog povećanja proizvodnje krupnozrnih u Australiji i Ukrajini.

Manje kukuruza u stočnoj hrani u EU

Kada je u pitanju prognoza svjetske upotrebe žitarica u 2022/23. ona iznosi 2.779 mil. t. U odnosu na prošlu godinu to je pad od 0,7 posto. Očekuje se manje korištenje kukuruza za stočnu hranu u Europskoj uniji. Globalna upotreba krupnozrnih će pasti na 1.479 mil. t, dok će porasti za pšenicu na 780 mil. t zbog porasta na kineskom tržištu.

Povećanje za 5,8 mil. t prognozirano je za globalne zalihe, i to na 850 mil. t, a povećane su one za krupnozrne žitarice i pšenicu. 

Kada je u pitanju svjetska trgovina žitaricama, ona se predviđa na  469 mil. t, što predstavlja pad. Revizija proizlazi iz smanjenja od 6,1 mil. t na prognozu svjetske trgovine krupnozrnim za 2022/23., koja sada iznosi 217 mil. t.

Više pšenice u Europskoj uniji, a manje u Rusiji

Globalna proizvodnja pšenice u 2023. je neznatno povećana i sada iznosi 786 milijuna tona. U Rusiji se očekuje da će pad uzgoja ozime ograničiti količine. Također se prognozira da će veliki broj ukrajinskih poljoprivrednika odustati od uzgoja zbog niskih cijena i rata.

Prosvjedi urodili plodom? Ukrajina obustavlja izvoz četiri glavna usjeva u Poljsku

SAD i Kanada s druge strane povećavaju proizvodnju. U Indiji se očekuje da će žetva 2023. godine premašiti petogodišnji prosjek. Dobra žetva se očekuje i u Turskoj, Pakistanu te Iranu, dok deficit oborina u Alžiru, Tunisu i manjem dijelu Maroka diktira slabiji prinos.

Sjetva kukuruza je završena u Brazilu, a suša u Argentini djeluje na ovaj usjev. Očekuje se da će Južna Afrika ostvariti drugi najveći prinos uslijed povoljnih vremenskih prilika.


Tagovi

FAO Proizvodnja žitarica Proizvodnja pšenice Proizvodnja kukuruza Zalihe žitarica 2023


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

EVO IH - Žižule, čičindre...Počela berba!