Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 09.04.2016. 16:30

Zimska brazda zatvorena, sjetva čeka poticaje

Očekuje se isplata poticaja, a ukupan proračun za poljoprivredu je uvećan za 245 milijuna kuna. On iznosi 6,83 milijarde kuna, rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

  • 1.147
  • 56
  • 0

Zemlja se užurbano priprema, zimska brazda je zatvorena i proljetna sjetva, koja se planira za 10. travnja, može početi. Barem vezano uz pripremu zemlje. No, treba nabaviti repromaterijal, a to je poljoprivrednicima veliki problem.

"Ne znam čemu se nadati. Ni u sjetvi, ni u žetvi. Kukuruz bi trebao biti najskuplji, a njemu je sada cijena manja nego je bila za vrijeme berbe. Isto tako pšenica, koliko ja imam spoznaje, to se sve vrti oko kunu. Ja ne znam što ćemo dočekat u samoj žetvi, ako to tako ostane", kaže poljoprivrednik Dalibor Stanković iz Svetog Đurađa.

Soja je, dodaje, postigla dobru cijenu. Međutim, tu ima i većih ulaganja. Skuplja su sredstva, a na račune poljoprivrednika još nisu sjeli obećani novci - poticaji.

Ukupno će biti zasijano 136 tisuća jektara

"Temperatura raste, ali nema novaca. Znači hitno je, još jučer su novci trebali sjesti na račune. Što budu kasnije došli imat ćemo veće štete i manje prinose u poljoprivredi", upozorava čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

U ponedjeljak na računima 944 milijuna kuna!

No potpore će biti isplaćene u ponedjeljak, barem jedan njihov dio od 944 milijuna kuna, objavili su iz Ministarstva poljoprivrede.

"Očekuje se isplata 2,8 milijardi kuna, a ukupan proračun za poljoprivredu je u odnosu na prošlu godinu uvećan za 245 milijuna kuna. On iznosi 6,83 milijarde kuna. Znači u dijelovima je povećanje, u iznosima za ruralni razvoj, za mjere IPARD-a. znači preostale isplate temeljem programskog razdoblja 2007.-2013., ali i za određene projekte u dijelu vodoopskrbe", najavio je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

I dalje dominira kukuruz

Ove godine plan proljetne sjetve obuhvatio je 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta manje u odnosu na prošlu godinu te će ukupno biti zasijano 136.000 hektara.

"I dalje dominira kukuruz sa 83.000 hektara ili preko 60%. Soja je dominantna u smislu stope rasta u odnosu na ranija razdoblja jer je zanimljiva izvozu. Raste interes i za suncokret", naglasio je. Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu HGK ŽK Osijek.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Proljetna sjetva Poticaji Dalibor Stanković Matija Brlošić Tugomir Majdak Kukuruz Soja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs