Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesen 2013.
  • 15.09.2013. 08:00

Žetva, sjetva i problemi

Što nam donosi jesen 2013., osim mnogo problema i nepoznanica, te nikad manje novca na selu

Foto: RGBStock.com
  • 1.303
  • 171
  • 0

Sjetva uljane repice je već polako za nama, u toku je žetva suncokreta i soje a i kukuruz će za koji dan biti spreman za žetvu. Cijene se i dalje ne znaju, zasad se samo o njima nagađa, ali gotovo je sigurno da će one biti daleko niže od prošlogodišnjih, tako da uz neisplatu poticaja - poljoprivrednike čeka teška jesen.

Pred nama je sjetva pšenice i ječma, iako ratari najradije ne bi sijali pšenicu zbog ovogodišnje sramotne cijene, no nemaju prevelikog izbora. Ona se jednostvano mora sijati, najviše zbog plodoreda, ali nikako zbog toga što mnogi kažu da je ona najjednostavnija za proizvesti, jer i pšenica traži dosta ulaganja. Možda bi bilo najbolje da nitko i ne posije pšenicu i da naši otkupljivači već jednom uvezu tu jeftinu mađarsku pšenicu. Međutim i oni su svjesni da je mi moramo sijati, i to iskorištavaju, jer ipak - nema jeftinije pšenice u svijetu od naše domaće.

Ratari se ipak nadaju da će barem sjemenska roba dosta pojeftiniti, dok je gotovo sigurno da se cijena gnojiva neće mijenjati, osim što eventualno može ići na gore. Tako se može očekivati da će ulaganja biti vrlo skromna, a većina će izbaciti upravo mineralno gnojivo jer je preskupo za ove cijene proizvoda.

Ali zašto je to tako, zašto mi imamo najskuplje gnojivo a najjeftinije proizvode? Recimo naša kutinska Urea je u srbiji oko 270kn za 100kg dok je kod nas nema ispod 450kn. Kako je to moguće da hrvatski ratari financiraju Srbiju, Sloveniju i Bosnu, jer je svuda naše gnojivo jeftinije nego kod nas. Sa tim bi se trebalo pozabaviti naše beskorisno ministarstvo ali oni su izgleda prezaposleni "provođenjem reformi". Što točno rade, ne zna nitko.

Nadam se ipak da će se sve uspjeti obraditi i zasijati, iako će mnogima biti teško skupiti novce čak i za gorivo, koje je isto ovih dana dosta poskupilo, iako su iz Vlade obećali da neće. Većina poljoprivrednika će se zadužiti, što znači - još skuplju proizvodnju, plus kamate.

Foto: RGBStock.com


Povezane biljne vrste

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Cijene Ječam Pšenica Sjetva Jesen 2013. Kukuruz


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.