Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 02.07.2016. 13:30

Žetva pšenice počela, cijena i dalje nepoznata

Na poljima se očekuje dobar urod, no s cijenom se kalkulira. Teško da će ići iznad kune.

Foto: Hans/Pixabay
  • 2.657
  • 138
  • 0

Žetva pšenice je počela, a prema očekivanjima očekuju se dobar urod. S obzirom da je jesenas zasijano oko 150.000 hektara, proizvedeno bi moglo biti između 800.000 do 950.000 tona zrna pšenice, računa glas.slavonije.hr uzimajući u obzir prosječni prinos od oko 6,5 t/ha.

Otkupna cijena ovogodišnjeg uroda pšenice još nije poznata, kalkulira se tek s cijenom od 0,85; 0,90 do 1 kn/kg. Podsjećamo, nedavno je na konferenciji strukovnih grupa biljne proizvodnje i mlinsko-pekarske industrije o žetvi pšenice i ostalih ozimih usjeva roda 2016., Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu HGK-a Županijske komore Osijek, istaknuo da se neslužbeno govori o cijeni od 90 lipa do jedne kune za kilogram pšenice.

Kilogram pšenice od 90 lipa do jedne kune?

Kolika će cijena biti i dalje nije poznato, no ne treba očekivati bolje vijesti uzme li se u obzir da je u posljednjih 20-ak dana cijena pšenice na svjetskom tržištu pala za čak 21 %. Također, na svjetskom i domaćem tržištu postoje goleme prijelazne zalihe pšenice. Očekivanja su i da će samo u susjednoj nam Mađarskoj i Srbiji imati čak pet milijuna tona pšenice viška.

Kako su doznali, u Srbiji je otkupna cijena pšenice prije par dana iznosila 14 dinara za kilogram, što je preračunato 0,85 kn/kg. Problem, naravno, čini i prekomjeran uvoz brašna i zamrznutih pekarskih proizvoda. Samo lani uvezeno je u vrijednosti 100 milijuna eura.

Foto: Hans/Pixabay


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Otkup Cijena


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]