Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krupan list
  • 18.03.2019. 13:30

Željko Aragović: Osnovna cijena duhana trebala bi biti 2,36 kuna po kilogramu

Udruga proizvođača duhana "Krupan list" donijela je pet zaključaka o daljnjoj proizvodnji duhana. Što traže?

Foto: Depositphoto
  • 1.206
  • 86
  • 0

O rezultatima prošlogodišnje proizvodnje duhana u Hrvatskoj te o aktualnom stanju u sektoru s naglaskom na ugovaranje proizvodnje za 2019., te održanim dosadašnjim pregovorima s organizatorom proizvodnje Hrvatskim duhanima o uvjetima proizvodnje u 2019., raspravljala su oba odbora organizacije "Krupan list".

"Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2017. u RH proizvedeno je 9,4 milijuna kilograma suhog duhanskog lista oba tipa duhana Virginija i Burley, a po dosadašnjim prikupljenim podacima u 2018. proizvedeno je 7,1 milijun kilograma, što je manje za 2,3 milijuna kilograma ili 25%. U istom periodu bruto vrijednost proizvodnje u 2017. iznosila je 194 milijuna kuna, a u 2018. 158 milijuna kuna, što je manje za 36 milijuna kuna ili 19%.

Razlozi pada su isključivo nesređeno stanje u sektoru proizvodnje duhana, strateški bez jasnog stava što se želi s proizvodnjom duhana u RH, osjetno niska cijena naspram EU i okruženja, niska dohodovnost, nedostatak radne snage, naglašen šverc duhana i dr. Sve to utječe da OPG-i napuštaju proizvodnju, a samim tim i dolazi do stagnacije proizvodnje", stoji u priopćenju koje potpisuje, predsjednik za oba odbora organizacije Željko Aragović.

Pregovori koji su otvoreni između organizacije "Krupan list“ i obrađivača duhana u RH, donijeli su, kaže, nešto pozitivniju atmosferu oko samog ugovaranja u 2019. te nadu da će se nešto pokrenuti u zaustavljanju propadanja proizvodnje duhana. Dio proizvođača odlučio se za nabavku strojnog berača, točnije 60-70 OPG-ova pokazalo je interes za nabavku strojnog berača. Dio je odustao od proizvodnje procijenivši da im je berač preskup, a dio je smanjio proizvodnju.

Nabavljeno je tako 20-ak berača, od čega je 80% rabljenih. Ugovaranje proizvodnje duhana za 2019. je pri kraju, a nažalost procjenjuju da će doći do pada proizvodnje u odnosu na prošlu godinu za 5-8%. Na sastancima s članovima organizacije održanim u Podravini i Slavoniji, a na temelju izvješća čelništva organizacije o dosadašnjem tijeku pregovora, doneseni su zaključci:

  1. Odluku o povećanju osnovne cijene duhana od 2,36 kuna po kilogramu, bez kompromisa. Upravama organizatora proizvodnje daje se rok od 90 dana.
  2. U roku od 45 dana usuglasiti nova otkupna mjerila te ista ozakoniti.
  3. U slučaju da uprave ne donesu odluku o predloženim rješenjima u zadanom roku, obavijestiti nadležno ministarstvo o neuspjehu pregovora te zatražiti stavljanje u proceduru novi Zakon o duhanu, koji je usklađen s pravnom stečevinom EU.
  4. Ako su iscrpljeni svi prijedlozi, bez rezultata te nema više nade za proizvodnju duhana u RH, predložiti resornom ministarstvu program tranzicije u druge proizvodnje koje je Europska unija donijela za period 2006.-2009., a u istom periodu proizvođači duhana, koji su se odlučili na tu mjeru mogli su je i koristiti.
  5. S obzirom da resorno ministarstvo i Vlada RH pomažu proizvodnji duhana, a te mjere pomoći ne daju rezultate (proizvodnja stalno u stagnaciji), potrebno je mjere preraspodijeliti na način da daju rezultate te zadrže mlade u selima. Mjera tranzicije obuhvaća pomoć OPG-ima koji se odluče za tu mjeru u periodu od 3 godine te bi isti zauzvrat održavali poljoprivrednu proizvodnju na svojim OPG-ima u narednih 5 godina te proizvodili što je na tržištu njima najprihvatljivije. Ova mjera pomaže da mlade obitelji i dalje ostanu se baviti poljoprivrednom proizvodnjom, na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.

Podsjećaju i da je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo novi Zakon o duhanu te ga implementiralo s pravnom stečevinom EU, time otvorilo liberalno tržište poljoprivrednih proizvoda na teritoriju Unije pa tako i sirovog duhana, što je bila ideja i zahtjev proizvođača duhana. "No isti Zakon nije stavljen u proceduru već se čeka "tajming“ za njegovo puštanje te je Ministarstvo dalo vremena obrađivačima duhana u RH, da nađu rješenje za nagomilane problema u sektoru proizvodnje duhana i na takav način pokušaju spasiti tvrtke za obradu duhana i njihove zaposlenike od gašenja", zaključuje se između ostalog u priopćenju.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Krupan list Otkup duhana Željko Aragović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]