Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visoke temperature
  • 31.10.2013. 08:25

Zeleni pokrivač na slavonskim poljima

Obilazeći polja, vidljivo je da je sjetva pšenice u nekim područjima već završila, ali i da ima još uvijek onih poljoprivrednika koje sjetva tek čeka.

Foto: freepik.com
  • 1.003
  • 182
  • 0

Visoke temperature zraka, kojima je Slavonija izložena ove jeseni, na zadovoljstvo svih onih koji već sanjaju visoke račune za grijanje, čini se ne škodi odviše zasijanoj pšenici, koja je na mnogim poljima već nikla i stvorila oku ugodan zeleni pokrivač. Tako tvrdi poljoprivredni stručnjak Luka Lešić iz Poljoprivredno savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije, prema čijim riječima, ponikla pšenica izgleda dobro i zdravo.

"Dobro je što pšenica još uvijek nije ušla u fazu busanja, unatoč visokim temperaturama zraka. Na mladoj pšenici vidljiva su jedan ili dva lista što je dobro", kaže Lešić dodajući kako pšenici u ovoj fazi rasta čak odgovaraju više temperature. Problema bi moglo biti jedno ukoliko pšenica previše naraste, jer visoka pšenica teže podnosi zimu, kaže. Međutim, o takvom razvoju situacije za sada je rano govoriti, poglavito jer prognostičari narednih dana najavljuju snižavanje relativno visokih temepratura za ovo doba godine.

Lešić također upozorava poljoprivrednike da pregledaju pšenicu jer ju u ovoj fazi rasta, kako pojašnjava, znaju napasti lisne uši. "Dobro je tu i tamo pregledati pšenicu te poduzeti određene mjere na vrijeme, ali ne pretjerivati za uporabom zaštite", upozorava.

Obilazeći polja, vidljivo je da je sjetva pšenice u nekim područjima već završila, ali i da još uvijek ima onih poljoprivrednika koje ona tek čeka. Riječ je uglavom o površinama na kojima je kao predusjev bila zasijana soja, koja se međutim nije stigla osušiti kako bi bila ovršena. Dosta je još i neobranog kukuruza na vukovarsko-srijemskim poljima, a razlog tome je praksa koja se primjećuje zadnjih godina, da poljoprivrednici kasnom berbom pokušavaju ušedjeti na troškovima sušenja.

"Seljaci kukuruz drže na poljima i ne ulaze u berbu jer čekaju da se klip osuši na stabljici. Naime, troškovi sušenja znaju biti itekako visoki te dostižu vrijednost i jedne tone kukuruza", navodi Luka Lešić zaključivši kako je vrijeme za jesensku sjetvu već duži period idealno te s te strane, problema oko sjetve ne bi trebalo biti. Sve ostalo, već je druga priča. I nažalost, poprilično sumorna i pesimistična.

Foto: freepik.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Sjetva Jesen Pšenica Soja Kukurz Rast Busanje Visoke temperature Zima Berba


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]