Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 24.03.2015. 18:05

Zbog povijesnog uroda skliske cijene uljarica!

Iako su vremenske prognoze za Brazil i Argentinu zabrinjavajuće za urod, i dalje se očekuju rekordni prinosi. To će neminovno dovesti do pada cijena, u skladu sa sezonski očekivanim kretanjima.

Foto: depositphotos.com
  • 536
  • 67
  • 0

Dok je tržište zasićeno južnoameričkim zalihama, približavamo se periodu sezonskog pada u cijenama uljarica. Cijene soje koja trenutno dominira svjetskim tržištem uljarica, imaju značajan utjecaj na vrijednost drugih uljarica. SAD, Brazil i Argentina su top tri globalna proizvođača soje i odgovorni su za više od 80% globalne proizvodnje. Sljedeći fokus tržišta (slijedeći južnoameričku žetvu) će biti američka sjetva 2015/16.

Rekordne prognoze za soju nadjačale loše argentinske vremenske prognoze

Vruće i suho vrijeme zadnjih tjedan dana dovelo je do važnog oporavka argentinskih usjeva soje. U Pampasu je posljednjih tjedana povećan rizik od bolesti soje pogođene poplavama. Izgubljeno je samo 1% od sveukupno posađenog područja, a posebno pogodni klimatski uvjeti tijekom većinskog ciklusa osiguravaju prema prognozama - povijesno rekordan urod. Prognoze su za proizvodnju 57Mt soje.

I dok postoji zabrinutost o veličini usjeva soje u Južnoj Americi, ipak nije dovoljno opravdana da nadjača projekcije za rekordne urode. S obzirom na velike zalihe američke soje, moglo bi doći do velike kompeticije na tržištu alternativnih ulja kao što je palmino.

Koliko će skliske biti cijene sjemena uljarica?

Od kraja 2014., svijet se većinom oslanja na američku soju. Sveukupne izvozne obaveze su nadmašile prošlosezonski rekordan tempo izvoza, dosegnuvši 47.8Mt u usporedbi 44.2Mt prošle godine. Period od siječnja do ožujka obično osigurava potporu cijenama uljarica, ovisno o zahtjevima tržišta, jer se inventar soje u to vrijeme prazni, a južnoameričke zalihe još uvijek nisu dostupne. S dolaskom travnja, žetva brazilske i argentinske soje je gotovo završena, pa cijene padnu uslijed pritiska tržišta.

No, ove godine, cijene su krenule ranije s padom. To može značiti da je tržište sigurno što se tiče zaliha žitarica, pa je smanjena mogućnost da će povećana potražnja za američkom sojom spriječiti povećanje zaliha.

Potencijalna prijetnja u sljedećih nekoliko mjeseci mogla bi biti dostupnost južnoameričkih žitarica. Loša logistika je u prošlosti često uzrokovala probleme u dobavljanju brazilske soje na izvozna tržišta i potpora cijenama. Nedavne su blokade brazilskih prijevoznika omogućile oporavak tržišta, i iako je situacija sada olakšana, postoji rizik od ponovne eskalacije napetosti. Također, ne zna se hoće li postojeća infrastruktura moći izdržati transport potencijalno rekordnog uroda u luke.

Trenutno postoje uvjeti za pad tržišnih cijena zbog prognoze dobrog uroda američke soje. Iako početne prognoze ukazuju na manje područje pod uljanom repicom u EU, to može biti poništeno velikim površinama pod sojom.

Izvoz južnoameričkog kukuruza pada

Niža proizvodnja kukuruza u Argentini i Brazilu upućuje na pad izvoza ove sezone. Proizvodnja pšenice pak će porasti u ovim zemljama. No, problem s kvalitetom usjeva u Brazilu dovest će do većeg oslanjanja na uvoz iz Argentine, nauštrb SAD-a. Argentina i Brazil trenutno vrše žetvu ljetnih usjeva, dok je kukuruz dostupan za izvoz u konkurenciji sa proizvođačima sjeverne hemisfere. Kako će Argentina biti izvor pšenice za Brazil, to znači da će Brazil biti manje ovisan o SAD-u.

Argentinska vlada nametnula je visoke izvozne poreze kako bi uspostavila kontrolu nad tržištem. Promjena administracije prema kraju godine dovest će do slabljenja izvoznih restrikcija i liberalnijeg tržišta za Argentinu.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Sezonski pad Cijene Američka soja Izvozni tempo Tržišne cijene Rekordan urod Poplave Argentinski usjevi Tržište ulja Izvozne restrikcije Infrastruktura Blokade prijavoznika Soja Kukuruz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce