Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krmno bilje
  • 27.01.2019. 12:00

Zašto je važno uzgajati krmno bilje?

Osim direktne koristi koje imaju krmne biljke za proizvodnju stočne hrane, stručnjaci ističu da se uključivanjem krmnog bilja u sjetvenu strukturu može smanjiti ili potpuno izostaviti upotreba mineralnih gnojiva i pesticida kroz plodored i plodosmjenu, zelenu gnojidbu i zadržavanje dušika u zemljištu.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 3.989
  • 70
  • 0

Prema riječima dipl. inženjerke poljoprivrede Gordane Rehak, poljoprivrednici koji se bave stočarskom proizvodnjom na svojim bi se gospodarstvima trebali osim ratarskih kultura i lucerne, kao standardne krmne biljke - uz dobar plan upotrebe parcela i potreba za stočnom hranom, pozabaviti i uvođenjem drugih vrlo važnih krmnih biljaka visoke hranjive vrijednosti koje bi upotpunile ukupnu biljnu proizvodnju za hranidbu stoke. Rehak dodaje da uzgajivači stoke krmne kulture: crvenu djetelinulucernu, stočni grašak, grahoricu, krmni sirak i sudansku travu uglavnom koriste kao zelenu krmu, sijeno, sjenažu i silažu, osim graška, koji se koristi za proizvodnju zrna.

Uzgojem krmnog bilja smanjuje se korištenje mineralnog gnojiva

Osim direktne koristi koje imaju krmne biljke za proizvodnju stočne hrane, stručnjaci ističu da se uključivanjem krmnog bilja u sjetvenu strukturu može smanjiti ili potpuno izostaviti upotreba mineralnih gnojiva i pesticida kroz plodored i plodosmjenu, zelenu gnojidbu i zadržavanje dušika u zemljištu. Takvim pravilnim korištenjem krmnih biljaka, povećava se efikasnost iskorištavanja zemljišta i mehanizacije. One znatno doprinose stočarskoj proizvodnji, jer osim toga što imaju brži rast, doprinose širenju i zauzimanju značajnog mjesta u osiguravanju sirovine za proizvodnju bioenergije.

Optimalni uvjeti i agrotehnika se podrazumijevaju

Ipak, intenzitet iskorištavanja krmnih biljaka direktno ovisi od načina sjetve i njege, odnosno pravilne agrotehnike koja podrazumijeva zadovoljavanje optimalnih uvjeta uzgoja. Naravno, i te biljne vrste imaju različite zahtjeve kada je riječ o razvoju, pa će poljoprivrednici moći planski koristiti svoje parcele ovisno  od količine plodnosti. Tako mogu popravljati stanje na pojedinim parcelama.

Vrstu krmnog bilja odabrati prema tipu zemljišta i agro-meteorološkim uvjetima

Kada govorimo o različitim uvjetima zemljišta poput kiselosti, različitih tipova zemljišta, koji se razlikuju po sastavu i plodnosti, klimatskim uvjetima, mogućnostima navodnjavanja, kao i otpornosti na štetnike i bolesti, uzgojem krmnog bilja možemo umnogome doprinijeti da se poljoprivrednici prilikom odabira različitih sorti odluče za one koje na njihovom gospodarstvu najviše odgovaraju i po sastavu i po kvaliteti krme koja se ogleda u njihovom postotku hranjivih tvari, ali i po vremenu i načinu korištenja.


Povezane biljne vrste

Lucerna

Lucerna

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerna se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Sudanska trava

Sudanska trava

Sinonim: - | Engleski naziv: Sudan grass | Latinski naziv: Sorghum sudanense ( Piper ) Stapf.

Sudanska trava ima tanku i visoku stabljiku, dobro busa, ima dosta lista, pa se koristi za proizvodnju sijena. Pripada među sirke koji su rašireni u toplim predjelima. Uspijeva... Više [+]

Tagovi

Krmno bilje Crvena djetelina Grahorica Lucerna Sudanska trava Krmni sirak Sijeno Silaža


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.