Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 06.04.2015. 07:20

Zaštitom do stabilnih prinosa pšenice i ječma

Na našim prostorima postoje tri grupe bolesti koje su u fazi brzog rasta najopasnije za biljku: pepelnica, hrđa i lisna pjegavost. Javljaju se gotovo istovremeno i mogu nanijeti velike štete.

Foto: depositphotos, goodluz
  • 1.709
  • 47
  • 0

U vrijeme kad se od proizvođača očekuje visok, kvalitetan i stabilan prinos žita, više ne možemo dopustiti da nam urod ovisi o hirovima prirode, već moramo učiniti sve kako bismo umanjili negativan utjecaj bolesti i štetočina te biljkama omogućili najbolje uvjete za uspijevanje.

Zaštita pšenice

Bolesti godišnje odnose 20 do 50% prinosa pšenice i više ne postoji sorta koju ne treba prskati fungicidima ako želimo maksimalan urod. U proljeće, kada dolazi do brzog rasta pšenice, u donjim dijelovima biljke javlja se atmosfera zasićena vlagom, koja u kombinaciji s višom temperaturom i vlagom pogoduje razvoju bolesti. Na našim prostorima postoje tri grupe bolesti koje su u toj fazi najopasnije za biljku: pepelnica, hrđa i lisna pjegavost. Javljaju se gotovo istovremeno i mogu nanijeti velike štete.

Pepelnica se javlja svake godine, obično na nižim dijelovima biljke, ali, ako zahvati list zastavičar i klas, nanosi velike štete. Na zaraženim biljkama pojavljuje se pepeljasti sloj koji se širi kako se bolest razvija, zaraženi dijelovi biljke pak žute, suše se i opadaju. Hrđa se više javlja kad je hladnije i vlažnije vrijeme.

Opasna je jer stvara ranice na stabljici i listu biljke kroz koje pšenica gubi vodu. Prošle godine je cijela Europa imala problem s novom varijantom žute rđe nazvanom ratnička koja je napravila veliku pomutnju kod proizvođača, međutim, pošto ista napada samo list, po svojoj virulentnosti nije značajna kao obična hrđa koja napada i list i stabljiku biljke i tako izaziva mnogo veće štete. Pjegavost lista i stabljike također ugrožava prinos, osobito kada pšenica polegne, kao što se prošle godine na mnogim lokalitetima potvrdilo.

Povrh svega već navedenog, s proljećem se bude i insekti koji brzo naseljavaju pšenicu koja je u to vrijeme gotovo jedina zelena biljka na poljima i stoga osobito privlačno stanište. Kraj ožujka i početak travnja vrijeme je prskanja pšenice herbicidima, a obično se tom tretmanu pridružuje i tretman suzbijanja bolesti.

U prodajnoj paleti tvrtke BASF nalaze se tehnološki napredna sredstva vrhunske kvalitete i učinkovitosti koja se mogu međusobno kombinirati i nadopunjavaju se u djelovanju. Tako za prvi tretman pšenice BASF stručnjaci preporučuju:

  1. Duett® Ultra 0,4 -0,6 l/ha - preventivni i kurativni sistemični fungicid širokog spektra djelovanja koji smanjuje mogućnost pojave rezistencije uzročnika bolesti, visoko je učinkovit, dugog djelovanja, omogućuje zdravo lišće i klas, a može se primijeniti dva puta u vegetaciji.
  2. Opus® Team 1,0 - 1,2 l/ha - odličan kombinirani sistemični fungicid širokog spektra s preventivnim i kurativnim djelovanjem.
  3. Fastac® 10EC 0,1- 0,12 l/ha - visoko učinkovit insekticid širokog spektra s vrlo brzim djelovanjem u vrlo niskim dozama, učinkovit protiv većine ekonomski značajnih štetnika u svim razvojnim stadijima, uspješan i protiv insekata rezistentnih na druge insekticide, repelentnog i anti feeding djelovanja. Fastac® 10EC se upotrebljava u velikom broju kultura i u preporučenim dozama ne pokazuje fitotoksičnost.

Ovoj kombinaciji preporučenih sredstava može se dodati i Cycocel® 750 - usporivač (retardant) rasta žitarica visokih stabljika koji spriječava polijeganje stabiljaka i stimulira rast korijenovog sustava.

Zaštita ječma

U proljeće počinje i bitka za prinos i kvalitetu ozimog ječma. Kod ječma se javljaju bolesti tipa pjegavosti koje imaju različite uzročnike u vidu gljivičnih oboljenja. Naravno, i ječam napadaju pepelnica i hrđa, koje u pojedinim godinama mogu napraviti značajne štete. Zajednička karakteristika tih bolesti je da se u proljeće naglo razvijaju u donjim dijelovima biljke i da kasnije prate biljku u rastu. Korovi su naravno prisutni kao i kod pšenice, a jednako tako i insekti. Zato za prvi tretman ozimog ječma BASF predlaže:

  1. Duett® Ultra 0,4 - 0,6 l/ha
  2. Opus® Team 1,0 - 1,2 l/ha
  3. Fastac® 10EC 0,1 - 0,12 l/ha
  4. Cycocel® 750 2 l/ha

Preporuke za zaštitu ozimog ječma načelno su primjenjive i u jarom i proljetnom ječmu, samo treba obratiti pažnju na fenofaze razvoja biljke.

Prskanje kao mjera sigurnosti!

Pojedini proizvođači, nerijetko iz neznanja, banaliziraju probleme u zaštiti bilja pa tako i u zaštiti pšenice i ječma. Praksa je pokazala da su oni koji slušaju i primjenjuju savjete struke, po prinosima, kvaliteti i zaradi ispred prvospomenutih. Odluka je na poljoprivredniku, ali savjeti su:

  • Ne čekajte da se pojave simptomi bolesti: žito se prska dok je zeleno da bi ostalo zeleno
  • Nemojte se dvoumiti oko prskanja
  • Zaboravite vremensku prognozu, bolesti žita će se javiti bez obzira na točne vremenske uvjete.
  • Ne dozvolite da bolesti odnesu veći dio onoga u proizvodnju čega ste već mnogo uložili. Prskanje se provodi kao mjera sigurnosti da će se usjev razvijati normalno.

Kliknite i saznajte više od BASF savjetnika!

Foto: depositphotos, goodluz


Tagovi

BASF Zaštita pšenice Zaštita ječma Fungicidi Insekticidi Razvoj bolesti Pepelnica Rđa Pjegavost lista Duett Ultra Opus Team Fastac Zaštita žitarica Prskanje žitarica


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.