Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 20.03.2015. 13:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštitite usjeve uljane repice!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 56
  • 2
  • 0

Obilaskom polja uljane repice zabilježena pojava proljetnih repičinih pipa (Ceutorhynchus napi, Ceutorhynchus pallydactylus), no za sada ispod kritičnog praga štetnosti. Upozoravamo poljoprivrednike da tijekom toplih i sunčanih dana redovito obilaze i pregledavaju polja uljane repice kako bi pravovremeno donijeli odluku o eventualnom tretiranju.

Kritičnim brojem se smatra mala pipa: 1 pipa/40 biljaka ili 1 pipa/m2 velika pipa: 1 pipa/5 biljaka odložena jaja na 10 - 20 % biljaka. Za suzbijanje repičinih pipa (velike i male) u Hrvatskoj su dozvoljeni pripravci Karate Zeon, Proteus 110 OD i Biscaya dok su pripravci Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D i Chromorel D registrirani za suzbijanje velike repičine pipe.

U usjevima još uvijek nije zabilježena pojava repičinog sjajnika (Meligethes aeneus), a njegovu pojavu očekujemo s porastom dnevne temperature. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skaldu sa zakonom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner