Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 14.03.2014. 12:00
  • Brodsko-posavska

Zaštitite pšenicu i ječam od korova

Obaviještavaju se ratari neka zaštite pšenicu i ječam od korova

  • 138
  • 8
  • 0

Pšenica i ječam se nalaze u fazi završetka busanja. U koliko u jesen nije izvršena zaštita od korova, do kraja busanja mogu se koristiti pripravci: Tena, Dicuran Forte, Herbaflex, Lintur 70WG, Logran 20WG, Grodyl koji se može primijeniti do faze drugog koljenca.

U usjevima gdje su prisutni uskolisni korovi - slakoperka, mišji repak, divlja zob preporučujemo koristiti Axial 50EC, koji se sam može koristiti do pojave zastavice. Ako ga koristimo u kombinaciji sa Logranom 20WG zbog proširenja djelovanja na širokolisne korove primjenjuje se do kraja busanja.

U ječmu zbog blage zime prisutna je bolest mrežasta pjegavost (Pyrenophora terres) i siva pjegavost (Rynchosporium secalis). Za suzbijanje mogu se koristiti pripravci: Duett ultra, Amistar, Amistar Extra, Caramba, Controlan, Falcon 460EC, Folicur EW250, Opera, Prosaro 250 EC, Tilt 250EC i dr.

Sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i dozvolama. Ambalažu zbrinuti na propisani način i ispuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Sve je to propisano Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida NN 142/12 i Zakonom o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ječam Slakoperka Mišji repak Divlja zob Mrežasta pjegavost SZB Axial Logran


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]