Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 11.03.2014. 14:30
  • Koprivničko-križevačka

Zaštitite ozime žitarice od korova

Obaviještavaju se proizvođači ozimih žitarica neka ih zaštite od korova

  • 107
  • 7
  • 0

Tijekom jeseni, zajedno s ozimim žitaricama, niču i korovi. Od širokolisnih korova su to kamilica, jarmen, mišjakinja, priljepača, mrtva kopriva, čestoslavica, divlji mak i pastirska torbica, a od korovnih trava slakoperka, ljulj, mišji repak i divlja zob. Korovi prezime zajedno s ozimim žitaricama i konkurenti su im za hranjiva, svijetlo, vodu i prostor te je preporučljivo provesti zaštitu herbicidima u najranijim stadijima razvoja.

Poljoprivrednici koji tijekom jeseni nisu stigli obaviti tretiranje herbicidima mogu do stadija punog busanja pšenice i ječma koristiti herbicide: Tena, Dicuran Forte, Hrbafleks, Arrat, Lintur 70 WG, Logran 20 WG. Do stadija drugog koljenca može se primijeniti herbicid Grodyl.

U usjevima zakorovljenim slakoperkom, mišljim repkom i divljom zobi može se sve do pojave zastavice koristiti herbicid Axial 50 EC. Za proširenje spektra djelovanja na širokolisne korove može mu se dodati Logran 20 WG, no tada je rok primjene najkasnije do kraja busanja.

S obzirom da je na dosta parcela sa ozimim žitaricama stajala voda valja napomenuti da primjena herbicida nije preporučljiva na usjevima u stresu. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom.


Tagovi

Korov Žitarice Ozima pšenica Širokolisni korovi Slakoperka Mišji repak Divlja zob Ljulj


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰