Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 08.03.2014. 09:00
  • Virovitičko-podravska

Zaštitite ozime žitarice od korova

Obaviještavaju se ratari neka zaštite ozime žitarice protiv korova

  • 181
  • 9
  • 0

Nakon dužeg kišnog perioda kad vremenske prilike to dozvole, potrebno je izvršiti zaštitu žitarica protiv korova. Korovi kod ozimih žitarica niču zajedno s kulturnom biljkom, prezimljavaju i razvijaju se do plodonošenja u proljeće i tijekom ljeta. Isti korovi osim u jesen, ovisno o vremenskim prilikama i roku sjetve, niknuti će i u proljeće. U važnije korovne vrste strnih žitarica pripadaju: osjak, slak, kamilica, jarmen, galium, mišjakinja od širokolisnih te pirika, mačji repak, divlja zob, slakoperka, vlasnjača od uskolisnih korova.

Korovnu floru potrebno je suzbiti radi konkurencije biljci za vodu, svijetlo, hranjiva te prostor iznad i ispod površine tla. Suzbijanju korova treba pristupiti u kritičnoj fazi zakorovljenosti - to je faza kad korov čini najviše štete kulturnoj biljci, od početka do kraja busanja žitarica. Najbolji učinak herbicida postiže se kad je korov u fazi kotiledona pa do razvijena četiri prava lista. Primjenu herbicida prilagoditi korovnom sastavu parcele na kojoj se vrši aplikacija. Aplikaciju pesticida izvršiti sa utroškom 200 l/ha vode.

Popis herbicida u tablici:

širokolini korovi
uskolisni korovi
uskolisni i širokolisni korovi
ACCURATE 200 WG
ATTRIBUT WG 70
FILON 80 EC
ALLY 60 PX
AXIAL 5 EC
COUGAR
ARRAT
COUGAR
LEGATO PLUS
ASTIX
DICURAN FORTE 80 WP
TORNADO
AXALL SUPER
FILON 80 EC
HERBAFLEX
BASAGRAN 480
HERBAFLEX
LOGRAN 20 WG
BASAGRAN TOP
HUSSAR OD
DICURAN FORTE
BOSS
LEGATO PLUS
TENA
COUGAR
PROTUGAN 50 SC
ARRAT
DEHERBAN A EXTRA
PUMA EXTRA
GRADYL
DEHERBAN COMBI-MD
PUMA SUPER
LINTUR 70 WG
DICURAN FORTE 80 WP
TENA
DIKOPIN
TOLUREX 50 SC
DMA-6
TORNADO
DUPLOSAN KV
DUPLOSAN-DP
ESTERON EXTRA 600 EC
EXEL D+
FOX
GRANDUS
GRODYL
"HERBAFLEX"
HUSSAR OD
KORGAL 300 SL
LANCELOT 450 WG
LEGATO PLUS
LINTUR 70 WG
LIRA
LOGO 300
LOGRAN 20 WG
LONTRAX
LONTREL 300
LORET
LOTUS 300 SL
MUSTANG
OPTICA
OPTICA TRIO
PLUSS
SANSAC
SEKATOR OD
SEKATOR WG
STARANE 250
STARLINE
TENA
TORNADO
VEGA
FILON 80 EC
TOMIGAN 250 EC
GRANSTAR 75 DF
NUANCE
PATROL 200

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema uputama proizvođača, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja, kao i pridržavati se Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura u 2014. godini.


Povezane biljne vrste

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Mačji repak

Mačji repak

Sinonim: mak.: livadna mačkina opaška; slov.: travniški mačji rep; srp.: mačkica, popino prase, travulja | Engleski naziv: Timothy grass, Cats – tail grass | Latinski naziv: Phleum pratense L.

Mačji repak manje je rasprostranjen od klupčaste oštrice i vlasulje livadne, a raste u Europi, Maloj Aziji, Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi u klimatski hladnijim i planinskim... Više [+]

Tagovi

Ozime žitarice Ozima pšenica Osjak Slak Kamilica Jarmen Galium Mišjakinja Pirika Mačji repak Divlja zob Slakoperka Vlasnjača SZB


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?