Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 30.09.2014. 15:00
  • Karlovačka

Zaštitite lukovice od razvoja bolesti!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 109
  • 4
  • 0

Tijekom rujna i listopada sade se lukovice cvjetnih vrsta koje će cvjetati u proljeće. Najčešće se sade lukovice tulipana (Tulipa sp.), narcisa (Narcissus sp.), zumbula (Hyacinthus sp.); šafrana (Crocus sp.), ljiljana (Lilium sp.), presličica (Muscari sp.).

Zemljište prije sadnje treba očistiti od korova i dobro prorahliti. Dubina i razmak sadnje ovise o veličini lukovica. Sade se na dubinu od 2-3 visine lukovice. Što je lukovica dublje posađena, cvatnja će biti kasnija. Razmak između njih treba biti od 8 do 15 cm ovisno o veličini lukovica. Što su lukovice veće i razmak između njih treba biti veći.

Da bi lukovice zaštitili od razvoja bolesti (Pythium sp., Phytophthora sp.) mogu se prije sadnje tretirati potapanjem u otopini fungicida. Od fungicida se mogu koristiti pripravci na osnovi djelatne tvari propamokarba: Previcur 607 SL; Trepak 607 SL (potapanjem lukovica u 0,3% otopinu 15-20 minuta) ili Proplant (potapanjem lukovica u 0,3% otopinu 15-20 minuta i preventivno zalijevanje tla sa 15 ml pripravka u 1 litru vode/m² uz inkorporaciju na 10-12 cm dubine).

Fungicide koristiti prema preporukama proizvođača.

dr. sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner