Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kelvin® 40SC+Callam®+Dash® HC
  • 21.01.2014. 18:20

Zaštitite kukuruz od korova

Novi kontaktnosistemični herbicid na tržištu koji istovremeno suzbija jednogodišnje i višegodišnje širokolisne korove

  • 758
  • 94
  • 0

Površine zasijane kukuruzom bilježe kontinuirani rast. Tom je trendu u velikoj mjeri pridonio povećanje proizvodnje prirodnog plina. Kukuruz se sve više sije i u ranijim plodoredima žitarica. Zbog toga učinkovito suzbijanje travnih korova i širokolisnih korova postaje još važnije.

Među herbicidima za uskolisne korove postoje velike razlike u pogledu podnošljivosti. Kritični su vremenski uvjeti, kao primjerice velike razlike između dnevne i noćne temperature, te su često pri ranoj sjetvi stresni za kukuruz. Zbog toga je nužno korištenje vrlo podnošljivih herbicida s visokom otpornošću na kišu koji moraju ujedno biti pogodni za kasniju primjenu da bi se mogli kompenzirati i nepovoljni vremenski uvjeti i vrhunac radova u proljeće.

Tvrtka BASF Vam predstavlja proizvode Kelvin® 40 SC, nasljednika našeg prijašnjeg proizvoda sa nikosulforonom, Callam®, novi herbicid namjenjen za suzbijanje širokolisnih korova u kukuruzu i Dash® HC, okvašivač za poboljšanje učinka herbicidnih sredstava. Dobitna kombinacija u borbi protiv trava i širokolisnih korova u kukuruzu!

Način djelovanja proizvoda Callam®

Callam® u spektru djelovanja ima najvažnije jednogodišnje i višegodišnje širokolisne korove: spektrom djelovanja izvrsno se nadopunjuje sa spektrom tritosulfurona i dikambe. Razine učinkovitosti proizvod postiže ukoliko se poštuju optimalni uvjeti primjene (vrijeme nicanja, vlažnost zraka veća od 70%, mladi korov, itd.).

Nakon primjene, učinci Callam®-a na ciljani korov pokazuju istovremeno učinak tritosulfurona (inhibitor ALS-a) i dikambe (hormonski herbicid). Interakcija dvaju mehanizama djelovanja, ima za posljedicu pojavu izraženih i trajnih simptoma nakon kojih slijedi propadanje korovnih biljaka. 3 do 5 dana nakon primjene Callam®-a, vidljivi su prvi simptomi djelovanja tritosulfurona:

  • prestanak rasta i razvoja korova
  • osobito
  • razvoj novih izdanaka.

Zatim, vrlo brzo, ovisno o vrsti, osjetljivi korov dobiva crvenkastu ili žućkastu boju. Potpuno propadanje korova, ovisno o meteorološkim prilikama, može uslijediti nakon nekoliko tjedana. Propadanje se odvija brže ukoliko je u vrijeme nicanja korova vlažno i toplo. U danima koji slijede nakon primjene, konkurencija između kulture i korova (za vodu, hraniva, svjetlo) je zaustavljena. Učinci dikambe, venuće i deformacije, vidljivi su već nekoliko sati nakon tretiranja.

Kompleksna korovna flora koju je sve teže i teže suzbiti

Napredak postignut ranim rokovima sjetve utječe na promjenu sastava korovne flore. Proizvođači kukuruza su sve češće suočeni s vrlo raznolikim jednogodišnjim širokolisnim korovima koji se javljaju zajedno s višegodišnjim korovima. Zapravo, rana sjetva pogoduje pojavi tipičnih korova žitarica: perzijska čestoslavica, zjevalica, maćuhica... kao i pojavi tzv. teških korova poput ptičjeg dvornika... Kukuruz se lakše ukorjenjuje zahvaljujući ujednačenom nicanju, i kao što je slučaj u razvijenijem stadiju razvoja, intervencije na usjevu su sve teže. Stoga klasični programi (pre-em) zaštite od korova slabo suzbijaju korove u nicanju.

Suzbijanje korova u kukuruzu praktički postaje nemoguće s jednim proizvodom ili samo jednom aplikacijom. Potrebno je poznavati važnost očekivane korovne flore, štetnost, stadij razvoja, uvjete primjene... Suzbijte istovremeno jednogodišnje i višegodišnje širokolisne korove: rješenje na dohvat ruke s Callam®. Kroz ovaj tehnički list upoznajte karakteristike Callam® kako biste ga optimalno integrirali u planirani program zaštite od korova.

Učinak i simptomi djelovanja na širokolisnim korovima

Nakon primjene, učinci Callam®-a na ciljani korov pokazuju istovremeno učinak tritosulfurona (inhibitor ALS-a) i dikambe (hormonski herbicid). Interakcija dvaju mehanizama djelovanja, ima za posljedicu pojavu izraženih i trajnih simptoma nakon kojih slijedi propadanje korovnih biljaka. 3 do 5 dana nakon primjene Callam®-a, vidljivi su prvi simptomi djelovanja tritosulfurona: prestanak rasta i razvoja korova, osobito, razvoj novih izdanaka.

Zatim, vrlo brzo, ovisno o vrsti, osjetljivi korov dobiva crvenkastu ili žućkastu boju. Potpuno propadanje korova, ovisno o meteorološkim prilikama, može uslijediti nakon nekoliko tjedana. Propadanje se odvija brže ukoliko je u vrijeme nicanja korova vlažno i toplo. U danima koji slijede nakon primjene, konkurencija između kulture i korova (za vodu, hraniva, svjetlo) je zaustavljena. Učinci dikambe, venuće i deformacije, vidljivi su već nekoliko sati nakon tretiranja.

O samim proizvodima i njihovom sastavu saznajte više u PDF prilozima koji se nalaze u nastavku članka.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Kukuruz Korovi Zaštita bilja Herbicidi Kiša Vlaga Okvašivač


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr