• Syngenta
  • 25.04.2017. 19:00

Zaštita žitarica od bolesti lista i klasa

Pogledajte preporuke kada je potrebno obaviti drugo prskanje ječma te zaštitu pšenice od bolesti lista i klasa.

  • 5.256
  • 206
  • 0

Drugo prskanje ječma od bolesti slijedi otprilike dva do tri tjedna nakon prvog, ovisno o vremenskim uvjetima i pritisku bolesti. Za sprječavanje zaraze mrežastom pjegavosti, a naročito ramularijske pjegavosti ječma, drugo prskanje je potrebno obaviti neposredno prije klasanja ječma, kad je lisna masa formirana i zastavica izašla (BBCH 37-49).

Ramularijska pjegavost ječma je bolest na koju Amistar Opti i Seguris Xtra tvrtke Syngenta djeluju snažno i vrlo učinkovito. Kod primjene fungicida, posebno je važno tretman obaviti preventivno: prije pojave bolesti, a najkasnije do početka klasanja.

Drugo prskanje ječma

Pšenica - preporuke za zaštitu zastavice od bolesti

Druga zaštita pšenice od bolesti (T2) u fazi lista zastavičara prepoznata je kao ključan trenutak zaštite ozimih žitarica od bolesti. Zastavica je jedan od najvažnijih biljnih organa koji sudjeluje u formiranju prinosa s čak 43%. Kako bi zastavica doprinjela što više u stvaranju prinosa, važno je zdravlje biljke u vrijeme drugog tretmana, odnosno da li smo na vrijeme obavili ranu zaštitu od bolesti (T1 tretman). Suzbijanjem bolesti u fazi lista zastavičara osiguravamo zdravu biljku sve do prskanja u klas. Syngentini terenski stručnjaci preporučaju primjenu fungicida Amistar tehnologije:

  • Seguris Xtra - novo inovativno rješenje protiv bolesti žitarica, doza primjene: 0,75-1 l/ha
  • Amistar Extra - dobro poznati fungicid, naročito u stresnim uvjetima, doza primjene: 0,6-1 l/ha
Strategija zaštite pšenice od bolesti lista i klasa

Pšenica - preporuke za zaštitu klasa od bolesti

Zaštitu klasa od bolesti preporuča se obaviti u vrijeme kada je klas potpuno razvijen - period početka do sredine cvatnje. Za suzbijanje bolesti klasa preporuča se fungicid Magnello kao odlično rješenje u periodu najjačeg pritiska od bolesti. Doza: 1 l/ha. Amistar Extra preporuča se ako su biljke dulje vrijeme prolazile kroz stresni period (suša, nedostatak hranjiva). Doza primjene: 0,6-1 l/ha.

Zastavica i klas pšenice

Za više informacija o zaštiti od bolesti, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Syngenta Prskanje Žitarice Pšenica Ječam Strategija Bolest Zastavica Cvatnja Primjena Fungicid


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako je krenulo dobro je i ispalo :)