Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 07.04.2015. 12:00
  • Požeško-slavonska

Zaštita uljane repice od sjajnika

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 58
  • 4
  • 0

Upozoravamo proizvođače uljane repice da obiđu svoje usjeve i obave pregled na pojavu repičinog sjajnika (Meligethes aeneus).

Usjevi uljane repice nalaze se u različitim fazama razvoja.

Kada pupovi postanu vidljivi (D2), pragom odluke o zaštiti smatra se 1 - 1,5 sjajnika po pupu, a kada počne diferencijacija pojedinih pupoljaka (E), prag odluke za zaštitu je kad postoje 2-3 sjajnika.

Šteta koji nanosi sjajnik je u tome što izgrize cvjetne pupove iznutra. Oštećeni pupovi ne cvatu. Zato treba zaštitu obaviti do cvatnje, a naknadna primjena insekticida tijekom cvatnje usjeva je zakašnjela i vrlo opasna za pčele medarice.

Tretiranje se može provoditi preparatima: Rely 40, Pyrinex 250 ME, Chromorel-D, Nurelle D, Pinurel D, Biscaya, Ptoteus OD, Fastac 10 SC, Direkt, Decis 1,25 EC, Sumialfa 5 FL, Karate Zeon i Lambda 5 EC.

Pripravke upotrebljavajte prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Korisnici sredstava za zaštitu bilja također trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.
E-mail: Djurdjica.Ksenek@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Uljana repica Sjajnici na pupovima Pčele medarice Rely 40 Pyrinex 250 Nurelle D Ptoteus OD Sumialfa 5 FL Đurđica Kšanek


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]